Zájemci mohou nahlédnout do míst, z nichž některá nejsou běžně přístupná. Při návštěvě se mohou inspirovat řešením zeleně, výsadby, kompostováním, odpočinkových koutů, vody či hřišť pro děti. Tvůrci současné podoby vnitrobloků návštěvníkům představí, jaká byla cesta od nápadu po zrealizování vize. Některé dvorky jsou rozdělené na jednotlivé dvorky, jiné jsou jedním parkem.

Jeden z otevřených vnitrobloků je v Tusarově ulici. Na 40 metrech čtverečních lidé vytvořili zahradu bez nutnosti kopat do země. V domě poblíž Florence se lidé scházejí jako v kavárně i kvůli kulturním akcím a pěstování. V Salmovské ulici lidé využili pro tvorbu dekorací věci, které by se jinak staly odpadem. Jako truhlíky slouží staré boty, kapsáře, jako skleníky fungují vyřazené okenní tabule. Festival Živé vnitrobloky dále návštěvníky zavede do Lvovské, Letohradské, Mečislavovy, Bělehradské, Obloukové a Velfíkovy ulice.

Podle průzkumů je 81 procent vnitrobloků v Praze zanedbaných a doporučených k rekonstrukci. Oživení vnitrobloků je součástí boje se změnou klimatu, čemuž může pomoci osázení dvorků zelení.