Zazněly skladby Mozarta, Bacha, Dvořáka, Pucciniho i písně z muzikálu Fantom opery. Ohlas měla árie Měsíčku na nebi hlubokém z opery Rusalka, kterou zpívala Kimová. Na klarinet zahrál i nevidomý žák pražské ZUŠ Jaroslava Ježka Daniel Klement. Hrálo a zpívalo se i v dalších částech zahrady, atmosféru doplňovaly světla a projekce, připomínaly třeba divadlo při Fantomu opery nebo americké velkoměsto při swingové části večera.

Končit skladbou New York, New York napadlo Smigmatora, který na festival jezdí již několik let rád jako divák, vzpomíná na dva koncerty trumpetisty Arturo Sandovala. "Na zkoušce jsem zazpíval první frázi, zpěvákům z Broadwaye předal mikrofon, a protože jsou to profesionálové, tak se hned chytli," řekl ČTK Smigmator, který na festivalu vystoupí 4. srpna na swingovém večeru s Dashou i big bandem Felixe Slováčka.

Druhý festivalový večer 21. července se představí polský tenorista Piotr Beczała a kanadsko-americká sopranistka s českými kořeny Sondra Radvanovsky. Doprovodí je PKF pod vedením Leoše Svárovského. Zazní díla Pucciniho, Verdiho, árie z Dvořákovy Rusalky i melodie Lehára.

"Z českého repertoáru jsem zpívala Rusalku. Zatím sice jen jednou, ale byla jsem nadšená, že jsem mohla zpívat v rodném jazyce mého otce. Oblíbenou skladbou mého otce byla Smetanova Vltava a dodnes, když ji slyším, vyhrknou mi slzy do očí. Tatínek před více než třiceti lety zemřel a tato skladba mi ho vždy připomene," uvedla Radvanovsky.

Festival připomene i několik výročí: 90 let od smrti Leoše Janáčka, 100 let od narození amerického skladatele Leonarda Bernsteina a od vzniku Československa a 120 let od narození skladatele George Gershwina.

Na přehlídce vystoupí i Cigánski Diabli, Hradišťan a Jiří Pavlica či varhaník Jaroslav Tůma. Festival zakončí česko-slovenský večer ke stému výročí Československa, zahrají na něm Čechomor, soubor Lúčnica a Vojenská hudba Olomouc. Rozpočet festivalu je kolem 40 milionů korun.