Ceremoniál s oceňováním dnes připomněl významná jubilea roku 2018. Pořádající asociace vyhlásila u příležitosti stého výročí vzniku Československa kampaň 100 osobností českého muzejnictví. "Bez muzeí a muzejníků je naše civilizace nemyslitelná," řekl při předávání cen ministr kultury v demisi Ilja Šmíd. Poděkoval muzejníkům za to, že pracují "často za velmi průměrných platových podmínek, za velmi složité situace, kterou bych rád, aby ministerstvo kultury i do budoucna vylepšovalo".

Podle odborníků, kteří nejlepší výstavy v českých muzeích hodnotili, vítězná výstava s podtitulem Les na Kravařsku mezi středověkem a industrializací zaujala originálním mezioborovým pohledem na dějinné proměny vztahu mezi člověkem a lesem. Lesní říše byla představena v široké škále antropologických významů a imaginativní prožitek podtrhlo i využití netradičních fotografických technik, uvedli. Za první cenu dostali zástupci muzea 70.000 korun stejně jako vítězové dalších dvou kategorií.

Jako nelepší publikaci porota vybrala knihu Zkušenost exilu: Osudy exulantů z území bývalého ruského impéria v meziválečném Československu, která doplnila stejnojmennou výstavu v Památníku národního písemnictví. Československo bylo jednou ze zemí, kde tehdejší uprchlíci hledali azyl. Výstava a kniha ukazují tvorbu slavných emigrantů umělců, jako byli básnířka Marina Cvetajevová či malíř Grigorij Musatov, ale představily také práci a životní příběhy techniků a vědců, kteří zanechali v Československu výraznou stopu v mnoha oborech.

Muzejním počinem roku 2017 je rekonstrukce budovy a nová stálá expozice Muzea Karlovy Vary. Muzeum loni slavilo 150. výročí svého založení, díky rekonstrukci dostalo dvě poschodí nových multimediálních a interaktivních expozic, které kladou důraz na slavné místní lázeňství.

Vedle ocenění odborné práce, jíž je cena Gloria Musaealis, mohou od roku 2015 muzejní instituce získat ocenění i od svých návštěvníků. Ti jako Muzeum roku 2017 vybrali Regionální muzeum Mělník.

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis chce upozorňovat na nejlepší výkony muzejních institucí. Letos se přihlásilo rekordních 99 projektů. Nejsilnější kategorií se stala Muzejní výstava roku se 43 přihlášenými projekty, 41 projekt soutěžil v kategorii Muzejní publikace roku, do kategorie Muzejní počin roku se přihlásilo 15 projektů.