"V 19. století mikulášské průvody čítaly až 40 masek. Trvaly i 14 dní. Mikuláš promlouval k hospodáři, děti přednesly modlitbičku. Z dnešního pohledu to bylo logisticky náročné uspořádat," řekla kurátorka.

Nejen díky kresbám má muzeum nejlépe zmapované průvody masek, které v minulosti chodily ve Sloupnici na Svitavsku nebo Českých Heřmanicích na Orlickoústecku. Obchůzka po vsích byla spojena s divadelními scénkami, které masky důsledně opakovaly v každém statku, kde se zastavily.

"Když si masky pozorně prohlédneme, vidíme, že tam jsou známé postavy z masopustu, židé, slamění nebo kobyla," řekla Klimešová. K tomuto lidovému zvyku vydává muzeum i publikaci, dodala kurátorka.

Kromě Mikuláše a jeho doprovodu chodily po vesnicích i další průvody. Bíle oděné dívky v předvečer svátku svaté Barbory obcházely stavení s drobnými dárky a březovými metličkami.

Průvody Lucek rovněž v bílém zase kontrolovaly, jestli je v hospodářstvích uklizeno a jsou tam dostatečné zásoby příze a nadraného peří. Součástí expozice budou i betlémy nebo ornát, který nosil Mikuláš. "Je to jediný dochovaný kus, který v regionu z té doby zůstal. Je z papíru a zdobený organzou (lehká tkanina z přírodního hedvábí)," řekla Klimešová.