Vlk z královských Vinohrad vznikl volně na motivy autobiograficky laděných Němcových povídek Nepodávej ruku číšníkovi (2011). Podle producenta Tomáše Michálka bylo těžké dodržet noty, které zůstaly po zesnulém režisérovi. Zvlášť když je film jakýmsi testamentem Jana Němce, řekl na tiskové konferenci k uvedení filmu.

Snímek Vlk z královských Vinohrad po Němcovi režijně dokončoval Tomáš Klein. „Filmy Jana Němce jsou v lecčems odlišné, ale vždy překvapí tím, jak ho chce vyprávět. Ale společné je, že chce vyprávět příběh tak, aby ho divák pochopil,“ řekl Klein.

S Němcovým alter egem Johnem Janem, kterého hraje Jiří Mádl, diváci navštíví Cannes 1968. Příběh se pak odehrává téhož léta v Praze obsazené sovětskými tanky. Následuje exil, návrat do Prahy, pohřeb komunismu, svoboda.

Ve filmu Vlk z královských Vinohrad se vedle Mádla objeví například prezident filmového festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška či slovenská herečka Táňa Pauhofová. Role vypravěče se ujal Karel Roden.

Režisér Jan Němec se narodil roku 1936 a zemřel v březnu 2016. Byl jedním z předních představitelů československé nové vlny. Debutoval filmem Démanty noci (1964), k vrcholným dílům téže dekády patří snímek O slavnosti a hostech (1966), díky němuž byl anglickým časopisem Films and Filming označen za jednoho z pěti nejlepších režisérů roku.

Definitivní zákaz tvorby postihl Jana Němce po invazi armád Varšavské smlouvy do ČSSR v roce 1968, o níž natočil ve světě ceněný dokument Oratorium pro Prahu (1968). V letech 1974–1989 žil a tvořil v exilu.

Po návratu domů natočil většinu filmů v produkci vlastní společnosti Jan Němec – Film. Byl držitelem řady ocenění, mezi jinými medaile Za zásluhy II. stupně udělené prezidentem Václavem Havlem v roce 2002 či Křišťálového glóbu MFF Karlovy Vary 2006 za dlouholetý umělecký přínos světové kinematografii.

Vlk z královských Vinohrad – Rozhovor

Video
Video se připravuje ...

Mádl do Varů přiletěl z Vietnamu! Našel si tam novou holku! Kdo to je? Blesk TV

VŠE O MFF KARLOVY VARY 2016 ZDE