Přeplněnost věznic je podle Dohnala ale jen faktická, ve věznicích určených přímo k výkonu trestu je podle něj ještě vyšší. Naopak vazební věznice jsou obsazeny zhruba z 88 procent. "Já jsem za ten trend velmi rád a chci věřit, že u něho zůstaneme," řekl Dohnal.

Vězeňská služba podle Dohnala vzhledem k přeplněnosti věznic plánuje stavbu věznice. "Máme v plánu postavit úplně novou věznici na zelené louce, která tady nebyla od dob Rakouska-Uherska. Zatím poslední věznice postavená k výkonu trestu na zelené louce byla na Pankráci v roce 1889," řekl Dohnal. Od té doby vězeňská služba podle něj pouze předělávala například bývalé kasárny.

Cílem vězeňské služby podle Dohnala je, aby v každém kraji byla aspoň jedna věznice. Bude tak podle něj zachován lepší kontakt odsouzeného s rodinou, případně přáteli, kteří mnohdy nemají peníze na dojíždění do vzdálených věznic. Ztráta rodiny či přátel má na odsouzeného negativní vliv a hrozí, že se z něj stane recidivista.

Vězeňská služba letos pracuje s novým rozdělením věznic. Místo čtyř druhů věznic s dohledem, dozorem, ostrahou a zvýšenou ostrahou jsou nyní jen věznice s ostrahou a zvýšenou ostrahou. Odsouzení se tak posílají do jednoho z těchto dvou typů zařízení a vězeňská služba je sama rozděluje do oddělení rozlišených podle způsobu zabezpečení. Nové rozdělení podle Dohnala mimo jiné zvyšuje bezpečnost. Pokud je vězeň problémový, může ho vězeňská služba na základě doporučení komise přeřadit do přísnějšího zabezpečení.