NS podle mluvčího Petra Tomíčka rozhodl o dovoláních obžalovaných i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Rozhodnutí obsahuje šest výroků, týkají se jednotlivých obžalovaných.

"Mohu potvrdit, že na základě jednoho z výroků bylo rozhodnuto o okamžitém propuštění ing. Michaely Schneidrové z výkonu trestu ve Věznici ve Světlé nad Sázavou, přičemž senát následně rozhodl, že se tato obviněná nebere ani do vazby," napsal ČTK Tomíček.

Vězeňská služba údaje o konkrétních lidech neposkytuje. Podle informací ČTK už ale byla Schneidrová propuštěna.

Další informace zatím soud nezveřejní, nejprve se výsledek musí dozvědět účastníci řízení. "Senát má nyní lhůtu 30 dnů na vypracování podrobného odůvodnění jednotlivých výroků, poté bude spis s rozhodnutím odeslán prvoinstančnímu Krajskému soudu v Brně, aby rozhodnutí řádně doručil na všechna místa, kde je to nutné," uvedl Tomíček.

Majitelé elektráren, bratři Alexandr a Zdeněk Zemkové, od Vrchního soudu v Olomouci odešli s trestem šest let a devět měsíců. Revizní technik Vladimír Čimpera dostal čtyři roky nepodmíněně, technik Karel Šupina 5,5 roku. Dalším jejich kolegům Janu Hudečkovi a Jaroslavu Krymovi vrchní soud tresty zvýšil o rok z šesti na sedm let.

Bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou zprostil Vrchní soud v Olomouci obžaloby. Právě Vitáskové se týkalo Zemanovo dovolání. Nejvyšší státní zástupce akceptoval závěr vrchního soudu, že po provedeném dokazování nelze její jednání posoudit jako úmyslný trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Existuje však podle žalobců také možnost kvalifikovat čin jako nedbalostní delikt.

Podle obžaloby majitelé elektráren Saša - Sun a Zdeněk - Sun neoprávněně dostali licence na základě nepravdivých revizních zpráv. Zároveň tak získali právo na výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě, která platila pro elektrárny s licencí do konce roku 2010. Zemkové v minulosti pochybení popírali. "Ničeho nezákonného jsme se nedopustili," uvedli před časem v prohlášení zaslaném ČTK.