Soud na západě Sydney mladíka odsoudil k 16 rokům vězení, z toho 12 rokům nepodmíněně. Muž před soudem přiznal, že v době nákupu zbraní sympatizoval s hnutím IS. Odmítl ale, že chtěl tyto zbraně použít k teroristickému útoku, a tvrdil, že si je koupil na lov zvířat a k táboření.

Soudce Geoffrey Bellew mužovo tvrzení odmítl a prohlásil, že proti němu existují přesvědčivé důkazy. "V okamžiku zatčení byl dotyčný ochoten a schopen provést teroristický útok," konstatoval soudce.

Soudce mimo jiné poukázal na to, že mladík byl zadržen zhruba měsíc poté, co si stáhl časopis Islámského státu s článkem vyzývajícím čtenáře, aby "zmírnili bolest v srdcích muslimů tím, že zasáhnou nevěřící v jejich mateřských zemích". V článku je přitom výslovně zmiňováno předměstí Bankstown na západě Sydney, kde byl mladík zatčen.

"Zabíjejte je v ulicích Brunswicku, Broadmeadows, Bankstownu a Bondi," píše se v článku s poukazem na okrajové čtvrti australských měst Melbourne a Sydney. Článek rovněž zmiňuje kriketové hřiště v Melbourne či Operu v Sydney.

V okamžiku zatčení měl mladík v batohu kromě nožů a oblečení, včetně obličejové kukly, také ručně psaný slib věrnosti chalífátu.