David Hradil údajně mezi lety 2004 a 2014 jako jednatel společnosti Paywood Group pomohl ke prospěchu Daneše Zátorského vylákat nejméně 26,7 milionu ze spořitelního a úvěrního družstva Unibon. Podle obžaloby přitom věděl že peníze nebudou nikdy vráceny. Na tento případ podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové navazují další, které se budou řešit samostatně, stejně jako Hradilova kauza.

Celkem se soud bude postupně zabývat pěti případy, které souvisejí s tunelováním Unibonu. Hlavní větev kauzy je spojena s případem podnikatele Daneše Zátorského, Davida Rusňáka a Radka Hradila, kteří jsou podezřelí, že se podíleli na vytunelování ostravské záložny. Česká národní banka jí odebrala licenci v roce 2012 a Fond pojištění vkladů později vyplatil klientům záložny více než 1,8 miliardy korun. Zátorský a ostatní obžalovaní jsou obviněni z podvodu se škodou přes 120 milionů, což je pouze nezaplacená jistina a podle státní zástupkyně Bilíkové jen zlomek zjištěných škod. Obžalovaným hrozí až deset let vězení.

Zátorský stál v čele řady firem, které postupně zkrachovaly. Byly mezi nimi stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air - Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic. Firmy, které mu patřily, nebo v nichž měl podíl, si v letech 2005 až 2011 braly v Unibonu úvěry. Podle obžaloby přitom uváděly nepravdivé informace, tajily vazby, které mezi sebou měly, a neplánovaly, že by úvěry splatily.

Zátorský měl v Unibonu podíl a působil v úvěrové komisi. "Dá se říci velmi zjednodušeně, že v podstatě Unibon sloužil pro řadu firem spojených s obžalovaným Danešem Zátorským jako taková pokladnička. Když měli potřebu nějakých finančních prostředků, de facto bez jakýchkoli povinností na straně dlužníka, tak byl poskytnut úvěr v Unibonu," řekla novinářům Bilíková.