"Zásah byl ukončen, vše je uhašeno a prolito vodou. Místo už bylo předáno majitelce. Ta si musí sama zajistit 72hodinový dozor a musí tam mít svoji cisternu pro jednotku z Pňovan," uvedl Poncar. Všechny jednotky postupně odjíždějí na své základny, dodal.

Tři oddělená ohniska ještě dnes monitorovalo přes 60 hasičů. Oheň občas znovu vzplál. Podle Poncara šlo výhradně o požár šířící se pod povrchem, který nebyl vidět. "Jednotky používaly smáčedlo, aby se voda lépe vsakovala do hloubky, což zvýšilo efektivitu hašení," uvedl mluvčí. Hasiči odpoledne zkontrolovali vizuálně i termokamerou všechna požářiště.

"Příčinu stále vyšetřuje policie s našimi vyšetřovateli," řekl. Škoda zatím také není stanovena. Zástupce majitelky lesa odhadl zasaženou plochu mezi Pňovany na Plzeňsku a Stříbrem na Tachovsku na více než deset hektarů a škodu na více než milion korun.

Hasiči v úterý vyhlásili nejvyšší, tedy čtvrtý stupeň pohotovosti. Ohniska hasil policejní vrtulník s vakem na vodu i letadlo hasičské letecké služby. Oheň postupoval od lesa za nádražím v Pňovanech směrem na Stříbro. Kvůli leteckému hašení byla v úterý odpoledne v místě zhruba na šest hodin vypnutá elektrická trakce na hlavní trati z Plzně na Cheb a do Německa. Mezi stanicemi Stříbro a Plzeň jezdily náhradní autobusy. Hořel smrkový porost. Nešlo o takzvaný korunový požár, ale přízemní do 30 centimetrů, shořela tedy hrabanka a podrost.