Ceny za nejlepší film a režii vybírala mezinárodní porota z 12 snímků. "Film, který jsme zvolili jako nejlepší, s výjimečnou silou propojuje vzácné záběry z osobního archivu s obrazy ze současnosti. Je to působivý příběh o válce, ale i o rodině, vzpomínkách a ztrátě," uvedla porota. Hlavní protagonista filmu Fakír Berwarí je legendou iráckého města Dahúk. Svůj život se rozhodl zasvětit likvidaci válečných výbušnin všeho druhu, často s nasazením vlastního života.

Rodák z Damašku Derki, jenž získal cenu za nejlepší režii, přijel do Prahy film O otcích a synech (koprodukce Německa, Libanon, Katar, Sýrie) osobně představit. V něm skrz kameru nahlíží na počínání muže bojujícího za islámský chalífát a jeho rodiny. "Podařilo se mu tak vytvořit unikátní studii islámské radikalizace dětí," míní porota.

Zvláštní uznání udělila mezinárodní porota režisérce kanadsko-amerického filmu Sestřenice Lauře Bari. Snímek podle poroty přiměje diváka pohlédnout pod nálepku role oběti na krásné a nápadité způsoby, jak ženy a dívky mohou žít a vzkvétat poté, co zažily sexuální násilí.

Porota Václava Havla, která oceňuje film, jenž výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, se letos jednohlasně shodla na udělení hlavní ceny snímku Wataní - Můj domov německého režiséra Marcela Mettelsiefena. Film je šokujícím svědectvím o životě rodiny velitele Svobodné syrské armády ve zdevastovaném Aleppu. Zvláštní uznání pak získal snímek Ctihodný W. režiséra Barbeta Schroedera, který poukazuje na aktuální tragickou situaci Rohingyů v Barmě.

Nejlepší dokumenty z české produkce byly oceněny podruhé. Letos porota vybírala z deseti snímků, pět z nich na festivalu mělo premiéru. Cenu Poroty České soutěže získal film Nerodič režisérky Jany Počtové. "Film svěže přímočarým, svižným, mladistvým a zároveň vyspělým způsobem zobrazuje moderní podoby rodičovství a jeho propagace," uvedla porota. Zvláštní uznání udělila porota dokumentu režisérského dua Klára Tasovská a Lukáš Kokeš Nic jako dřív. Film je o životě čtyř teenagerů, kteří musí dospět dřív, než by sami chtěli a najít si své místo ve společnosti.

Studentskou porotu nejvíce oslovil dokument Mír s vámi slovenského režiséra Juraje Mravce, který zachycuje životy obyčejných lidí uprostřed konfliktu na východní Ukrajině.

Divácky nejúspěšnějším filmem Jednoho světa se stal dokument Město duchů amerického režiséra Matthewa Heinemana. Snímek přináší svědectví dvou občanských novinářů Hamúda a Hassana, kteří jsou součástí aktivistické skupiny Rakka je v tichosti vyvražďována. Okolnímu světu tak navzdory brutálním represím přinášejí informace o situaci v těžce zkoušeném městě.

Festival Jeden svět v Praze promítl od 5. března 128 dokumentárních filmů. Během prvního festivalového týdne přišlo na odpolední a večerní projekce přes 27.900 návštěvníků. Z Prahy se nyní Jeden svět přesune do regionů, celoročně pak funguje platforma Promítej i ty!, díky které je možné legálně promítat festivalové filmy širšímu publiku.