"Všechny tři osoby, které včera opustily střechu budovy v Šáreckém údolí, byly neprodleně poté zadrženy a nyní jsou stíhány pro trestný čin neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru," uvedl Hulan.

Usedlost v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, ale další odejít odmítli a zůstali na střeše budovy. Policie zatím nechce zasahovat kvůli obavám z možného zranění squatterů či policistů.

Dnes vpodvečer budovu opustil čtvrtý člověk zapojený do protestu na střeše usedlosti. "Jedná se o třicetiletého, slovensky hovořícího muže, který následně putoval na policejní služebnu," uvedl Hulan. Proti zadrženému policie zatím obvinění nevznesla.

Squatteři v prohlášení na internetu uvedli, že chtějí v usedlosti vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk. Tvrdí, že prostory poslední léta plní "zatuchlina nesplněných slibů".

Proti těmto tvrzením se ohradilo vedení spolku Šárecké údolí, squatteři podle něj přistupují k problému s usedlostí silově a autoritářsky. V otevřeném dopise je spolek nabádá, aby budovu v klidu vyklidili a radnici předložili projekt, jak by měla fungovat.

Představitelé městské části tvrdí, že jejich plány s budovou brzdí nutná změna územního plánu, na kterou čekají už sedmým rokem. Kvůli tomu podle nich nebyla rekonstrukce dosud zahájena. Radnice chce v Šatovce vytvořit místo pro setkávání a přednášky zejména pro seniory. Kolem budovy by v zahradě měly vyrůst menší domky, které by sloužily trvalému bydlení starších lidí. Šatovkou se pravděpodobně budou zabývat místní zastupitelé na příštím zasedání 23. února.