Podle policie se zdá, že mohlo jít o nešťastnou nehodu, anebo o sebevraždu, uvedla agentura AFP. Policie nepodezírá, že by byla spáchána vražda.

V srpnu 2010 přiletěl do Pchjongjangu exprezident Jimmy Carter, aby vymohl propuštění uvězněného amerického učitele Aijalona Mahliho Gomese, odsouzeného k osmi letům nucených prací za ilegální vstup na území KLDR. Gomes se o měsíc dříve pokusil o sebevraždu. Na exprezidentovu přímluvu dostal milost a po osmi měsících věznění směl odletět do vlasti spolu s Carterem.

O zážitcích ze severokorejského vězení sepsal knihu, která v roce 2015 vyšla pod názvem "Violence and Humanity". V témže roce v interview připustil, že i po letech trpěl úzkostí a žil v odloučení od světa.

AFP připomněla případ jiného Američana, který spáchal sebevraždu v roce 1996 po návratu do vlasti z KLDR, kde byl tři měsíce vězněn. Do Severní Koreje doplaval nahý a opilý, protože se vsadil s kamarádem. Odsouzen byl za špionáž, než se dostal na svobodu díky zásahu jednoho z členů Kongresu USA.