Obchodní komora předpokládá, že britská ekonomika letos vzroste o 1,2 procenta a příští rok o 1,3 procenta. To by představovalo dva nejslabší celoroční výkony od roku 2009, kdy se Británie vymanila z poslední hospodářské recese.

"Ačkoli brexit není jediný faktor ovlivňující podnikání a obchod, je to ohromně důležitý faktor," uvedl ředitel BCC Adam Marshall. "Nedostatek jistoty ohledně budoucích vztahů Británie s EU přiměl řadu firem k pozastavení růstových plánů," citovala ho agentura Reuters.

Obchodní komora předpokládá, že podnikatelské investice v letošním roce klesnou o 0,6 procenta a v příštím roce vykážou pouze nepatrný růst. Předpověděla také, že slabý kurz libry vůči dolaru i euru pravděpodobně bude dál tlačit vzhůru inflaci, což bude mít negativní dopad na disponibilní příjmy spotřebitelů.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu v roce 2016. Vystoupení Británie z EU je plánováno na 29. března příštího roku. Sjednanou dohodu o podmínkách brexitu však ještě neschválil britský parlament.