Žádosti o dotace budou ve dvou nových výzvách moci podat malé a střední podniky a školicí střediska. "U programu Nemovitosti se jedná o již třetí výzvu. V prvních výzvách byly podpořeny podniky za zhruba 80 milionů korun. V právě vyhlašované třetí výzvě máme pro podnikatele vyhrazeno přes 200 milionů korun a žadatel má možnost získat podporu na projekt od jednoho milionu korun až po 30 milionů korun," uvedl Lakomý. U výzvy zaměřené na školicí střediska je vyčleněno 20 milionů korun.

Do programu zaměřeného na nemovitosti mohou své žádosti podávat majitelé malých a středních podniků, kteří chtějí modernizovat objekt určený k rekonstrukci, zastaralou infrastrukturu či přeměnit nevyužívanou nemovitost typu brownfield na podnikatelský objekt. Program zaměřený na školicí střediska je určen pro majitele malých a středních podniků, kteří uvažují o výstavbě nebo rekonstrukci školicího centra pro vzdělávání zaměstnanců či pořízení školicích pomůcek.

V roce 2019 budou vyhlášeny další výzvy pro podnikatele, které budou zaměřeny například na inovace, technologie, služby či spolupráci pomocí takzvaných klastrů.

Olomouckou aglomeraci založila města Olomouc, Přerov a Prostějov, která díky tomu budou mít k dispozici na teritoriální investice zhruba 4,5 miliardy korun. První výzvy byly v ITI OA vyhlášeny před dvěma roky a týkaly se například oprav památek či dopravní infrastruktury.

Města Olomouc, Prostějov a Přerov se v roce 2013 rozhodla spolupracovat kvůli tomu, aby v příštích letech splnila limity pro čerpání dotací na integrované teritoriální investice, které by v případě samostatného postupu získat nemohla. Teritoriální investice proudí také do Pražské, Brněnské, Ostravské, Plzeňské, Pardubicko-hradecké a Ústecko-chomutovské aglomerace.