Hospodářský růst v obou zemích překonal očekávání analytiků. Ti podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že hrubý domácí produkt (HDP) Polska se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýší o 4,7 procenta, zatímco maďarský růst odhadovali na 4,3 procenta.

Česká republika ve třetím čtvrtletí za Maďarskem a Polskem v hospodářském růstu opět výrazně zaostala. Český statistický úřad dnes oznámil, že meziroční růst české ekonomiky zpomalil na 2,3 procenta z 2,4 procenta ve druhém kvartálu.

K silnému růstu polské ekonomiky podle agentury Reuters přispěly vyšší výdaje místních samospráv před regionálními volbami, které se uskutečnily minulý měsíc. Analytik Andrzej Kamiński ze společnosti Bank Millennium upozornil, že situace na polském trhu práce signalizuje postupné zpomalování hospodářského růstu v příštích měsících. Velká část střední Evropy se nyní potýká s akutním nedostatkem pracovních sil, který podle ekonomů brzdí ekonomickou expanzi.

Maďarská ekonomika podle tamního statistického úřadu ve třetím čtvrtletí těžila z příznivého vývoje ve službách, stavebnictví a zemědělství. Ministr financí Mihály Varga poukázal rovněž na stoupající spotřebitelské výdaje podporované vyššími platy a na růst investic. Předpověděl, že v celém letošním roce by se maďarský HDP mohl zvýšit o 4,3 až 4,5 procenta.