Odbory zastupující piloty a zaměstnance palubního personálu se podle svého prohlášení obávají, že vedení aerolinek porušuje polský zákoník práce. Členové odborů si stěžují na požadavek firmy, aby se z části zaměstnanců staly osoby samostatně výdělečné činné, čímž přicházejí o některá práva, jako vyplácení mateřské. Dalším faktorem, který přiměl odbory k protestům, bylo na počátku letošního roku propuštění odborové šéfky Moniky Želazikové, která byla letuškou.

Kubicki v rozhovoru se soukromou televizní stanicí TVN24 uvedl, že stávka je nelegální a politická. Odbory si podle něj touto akcí chtějí rozšířit svůj vliv. V Polsku se v neděli konají místní volby.

Polská média již ve středu uvedla, že rušení letů kvůli stávce se neočekává, protože aerolinky povolaly do práce všechny zaměstnance, včetně těch, kteří měli volno nebo byli na dovolené. Stávka by však mohla způsobit zpoždění letů z varšavského letiště. Podle odborů hrozí, že nebude vypraveno až 40 letů.

Odborové svazy plánovaly stávku již v květnu a požadovaly změnit způsob, jakým LOT vyplácí náhrady zaměstnanců. Nakonec ji však zrušily s odůvodněním, že cítí zodpovědnost vůči zaměstnancům a cestujícím.

Společnost LOT přepravila v loňském roce skoro sedm milionů cestujících a dosáhla hrubého provozního zisku 288 milionů zlotých (1,7 miliardy korun). Polský přepravce denně uskuteční 350 letů zhruba do 90 destinací.