Washington v lednu ohlásil uvalení ochranných cel na dovoz solárních panelů a článků na čtyři roky. Cla mají v prvním roce činit 30 procent a postupně klesnout na 15 procent ve čtvrtém roce.

Podle odborníků je čínská stížnost pouze malou součástí širšího obchodního sporu mezi Pekingem a Washingtonem. Výzkumná pracovnice čínské asociace fotovoltaického průmyslu Pcheng Pchengová neshody kolem solárních panelů označila za "mikrokosmos velkého obchodního sporu" mezi Čínou a Spojenými státy.

"Solární energetika je jen figurkou na velké obchodní šachovnici," řekl agentuře Reuters jeden z představitelů čínského fotovoltaického průmyslu, který si nepřál být jmenován. Upozornil, že stížnost nemusí být pro čínský fotovoltaický průmysl pozitivním krokem, protože zvyšuje nejistotu v obchodních vztazích mezi Čínou a USA.

Čína a USA spolu vedou obchodní válku, která se stále zhoršuje. Obě země již oznámily vzájemné uvalení 25procentních cel na zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 50 miliard dolarů. Americká vláda navíc nedávno oznámila, že připravuje zavedení 25procentního cla na zboží, jehož hodnota dovozu činí 200 miliard dolarů, a prezident Donald Trump pohrozil cly na téměř veškerý dovoz z Číny.