Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Prokuratura v německém Braunschweigu ve středu Volkswagenu kvůli této aféře vyměřila pokutu ve výši jedné miliardy eur. Dospěla totiž k závěru, že Volkswagen se dopustil pochybení při dohledu nad činností divize pro vývoj motorů.

Středeční pokuta byla Volkswagenu vyměřena v rámci přestupkového řízení. Na rozdíl od trestněprávního řízení, které může být namířeno jen proti osobám, může přestupkové řízení vyústit i v pokuty vůči podnikům.

Stuttgartská prokuratura již kvůli emisím zahájila vyšetřování zaměstnanců společností Daimler, Porsche a Bosch. Dnes na dotaz agentury Reuters uvedla, že ve všech těchto případech zvažuje také možnost zahájení přestupkového řízení. To v německém právním systému představuje jednu z mála možností, jak pokutou přímo potrestat podnik za chybný postup odpovědných pracovníků.