Jediná lednová smrtelná nehoda se stala hned začátkem roku na Českolipsku. Při střetu dvou osobních aut na silnici 262 ze Zákup na Českou Lípu zahynul třiapadesátiletý spolujezdec. Oba řidiči se tehdy při nehodě lehce zranili. Řidič vozu Land Rover s přívěsným vozíkem podle všeho nezvládl průjezd zatáčkou, dostal se do smyku a následně se srazil s protijedoucím mercedesem. Spolujezdec zůstal v Land Roveru zaklíněný, když ho záchranáři vyprostili, hodinu se ho snažili oživit. Marně.

Nejvíce nehod zavinili řidiči motorových vozidel, přibývá ale i havárií, kde je viníkem lesní zvěř nebo domácí zvířata. Takových v lednu řešili policisté 57, o 18 více než loni. V 86 případech viníci od nehody ujeli, těchto případů však bylo oproti loňskému roku o 26 méně. Alkohol byl zjištěn u účastníků 12 nehod, drogy u dalších čtyř. "Meziročně bylo těchto případů o dva méně, pozitivní je, že při těchto nehodách nebyl nikdo smrtelně ani těžce zraněn, šest osob utrpělo lehké zranění," dodal koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje Jan Polák.

V celém Česku řešila policie v lednu 8110 dopravních nehod, což bylo o 516 méně než loni. Na silnicích zahynulo v lednu 40 osob, loni jich za stejné období bylo o deset méně. Dalších 138 účastníků bylo zraněno těžce a 1723 lehce. "Počet obětí nehod se oproti rokům 2015 až 2017 zvýšil, dosáhl stejné úrovně jako v roce 2014. Nejvíce mrtvých bylo v roce 1994 - celkem 117. Naopak nejpříznivější lednové statistiky byly v roce 2016 s 27 usmrcenými," uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.