"Lednový skok cen ropy na současných skoro 70 dolarů za barel naznačuje, že ceny průmyslových výrobců budou v růstu pokračovat i na začátku letošního roku. Tlak na růst cen potravin ze strany zemědělských výrobců bude podle našeho odhadu postupně slábnout," uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Ceny průmyslových výrobců rostly přitom v prosinci podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy nejpomaleji za celý loňský rok. "Pro české průmyslníky je zmírnění inflačních tlaků ve druhé polovině roku 2017 příznivou zprávou. Umožňuje jim krotit celkové náklady výroby tváří v tvář růstu mzdových nákladů, které citelně stoupají z důvodu napjaté situace na trhu práce, uvedl.

V průmyslu stouply podle ČSÚ za prosinec meziročně nejvýrazněji ceny kovů a kovodělných výrobků, které zdražily o 5,3 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 1,5 procenta, z toho třeba mléčné výrobky podražily o 5,6 procenta. Klesly naopak například ceny dopravních prostředků o 3,3 procenta nebo elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 1,1 procenta.

Meziroční růst cen zemědělských výrobců stejně jako v průmyslu zpomalil, a to z listopadových 10,1 procenta na 8,0 procenta. V rostlinné výrobě vzrostly třeba ceny čerstvého ovoce o 69 procent a obilovin o 7,4 procenta. V živočišné výrobě zdražila vejce o 65,2 procenta a mléko o 28,8 procenta. Zlevnily naopak čerstvá zelenina o 4,7 procenta nebo jatečná prasata o 6,4 procenta.

Zrychlení meziročního růstu cen zaznamenaly v prosinci v oblasti stavebnictví z listopadových 1,8 procenta na 1,9 procenta a tržních služeb v podnikatelské sféře z listopadových 1,6 procenta na 1,9 procenta. Ve službách stouply například ceny za reklamní služby a průzkum trhu o devět procent a za služby v oblasti zaměstnání o 7,3 procenta.

Za celý rok 2017 vzrostly ceny v průmyslu oproti předchozímu roku v průměru o 1,8 procenta, zatímco v roce 2016 klesly o 3,3 procenta. Ceny v zemědělství loni v průměru stouply o osm procent, kdežto v roce 2016 klesly o 4,9 procenta. Ve stavebnictví vzrostly loni meziročně ceny o 1,6 procenta, v roce 2016 rostly o 1,1 procenta. V oblasti tržních služeb ceny v roce 2017 stouply o 1,3 procenta, v roce 2016 rostly o 0,1 procenta.

"Pokud jednoduše zprůměrujeme meziroční růst všech cen výrobců, byl růst cen výrobců v minulém roce nejrychlejší od roku 2011. Jejich silná meziroční dynamika pozorovaná v posledních měsících však začíná postupně slábnout," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Ceny výrobců tak budou podle něj v letošním roce růst pomaleji a jejich příspěvek do růstu inflace se tak sníží, zejména u růstu cen potravin.

V zahraničním obchodu podle ČSÚ v listopadu 2017 meziročně klesly vývozní ceny o 2,7 procenta, což představovalo zrychlení poklesu z říjnových 1,7 procenta. Dovozní ceny také zrychlily pokles, a to z říjnových 2,2 procenta na 3,3 procenta. Zásadní vliv na vývoj mělo podle statistiků snížení cen strojů a dopravních prostředků ve vývozu o 4,5 procenta a v dovozu o 6,8 procenta.