Firma počítala, že loňské i letošní hospodaření ovlivní rozjezd spalovny komunálních odpadů v Chotíkově, do níž vložila 2,1 miliardy korun. "Spalovna ale sama sebe uživí, ale nebude to projekt dividendového charakteru," uvedl ředitel. Z loňského zisku si teplárna ponechá rezervu 70 milionů korun pro případ, že by musela vracet dotaci na horkovod ze spalovny na sídliště Lochotín.

"Minulý rok jsme se po 15 letech vrátili k provozu firmy jako teplárny," uvedl ředitel. Více než polovinu tržeb už opět tvoří prodej tepla, zatímco v minulých letech to byla kvůli vysokým cenám elektřina. "Dříve jsme firmu provozovali jako elektrárnu," řekl. Firma tak pálila výrazně více uhlí, protože se jí to vyplácelo; loni a letos už ho nakoupí méně. Teď hlavně topí a k tomu vyrábí v kogeneraci elektřinu, kterou se snaží dobře prodat na běžném trhu, uvedl. Stále se vyplácí prodej podpůrných služeb, tedy dodávka elektřiny pro ČEPS ve špičkách, kdy je po ní nejvyšší poptávka.

Podle Drápely cena elektřiny na lipské burze od konce loňského roku trochu roste, loni byla nejnižší 21 eur a nyní je o deset eur vyšší. "Ale není to 80 eur jako v roce 2009, díky čemuž jsme měli až 800 milionů zisku," řekl. Nyní to bude kolem 250 milionů Kč, i když účetně méně kvůli odpisům po zprovoznění spalovny.

Firma investovala za minulých 15 let zhruba sedm miliard korun. Loňské investice se pohybovaly ještě ve stovkách milionů kvůli dokončení stavby spalovny, letos už budou do 150 milionů korun, asi 60 milionů do přípojek a bezmála 100 milionů do údržby.

Červnová valná hromada bude schvalovat dividendu městu ve výši 50 milionů korun. Částku už schválili loni v prosinci zastupitelé, i když opozice, zejména TOP 09, chtěla nechat peníze teplárně jako rezervu. "My to přežijeme. Ale pokud by nám zůstaly, tak bychom dobře věděli, jak je v teplárenství udat, než aby ležely v bance na 0,001 úroku," řekl Drápela.

V roce 2015 vykázala teplárna, jejíž roční výnosy se pohybují kolem 2,6 miliardy Kč, čistý zisk 188 milionů korun, meziročně o 17 procent nižší. Město si loni vzalo dividendu 60 milionů Kč; podnik ji vyplácí 16 let.