Největší příslib podpory získala textilní společnost PegasNonwovens, která podniká mimo jiné ve Znojmě. Od státní agentury dostala příslib na 148 milionů korun. S tím souvisí i vytvoření 28 nových pracovních míst.

Firma loni postavila ve Znojmě nový sklad, díky čemuž mohla opustit sklady, které si pronajímala. Kvůli obsluze plochy 11.000 metrů čtverečních společnost najala nové zaměstnance a ušetřila díky tomu na logistice a platbách za pronájem. V investicích firma s miliardovým obratem pokračuje i letos. Místo Egypta staví ve Znojmě novou výrobní linku. Do komerčního provozu má být uvedená ve třetím čtvrtletí a její kapacita je 10.000 tun ročně.

Podporu od státu získaly v Jihomoravském kraji i společnost s.n.o.p. cz, která je dodavatelem pro automobilový průmysl, dále výrobce cukrovinek The Candy Plus Sweet Factory s.r.o., EMS-Patvag ve Vyškově, Moracell na Brněnsku a společnost Bernex bimetallic.

Celkem dostalo loni v ČR příslib podpory 72 projektů investorů, celková výše pobídek dosáhla 12,5 miliardy Kč, což je meziročně o sedm miliard víc. Korejská firma Nexen Tire může získat na výstavbu továrny na Žatecku veřejnou podporu až 3,6 miliardy korun.

"Rozhodnutí o příslibu udělení investičních pobídek byla udělena zejména investičním záměrům z oblasti výroby. Zároveň se potvrzuje trend, kdy cílíme na projekty zaměřené na kvalitu a vytváření přidané hodnoty," uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

Na jihu Moravy je aktuálně jedna z nejnižších nezaměstnaností. V prosinci dosáhla 6,1 procenta.