Rudolf Kreisinger ze společnost Windenergie, která připravuje stavby větrných elektráren, ČTK řekl, že v současné době stavbě nových obnovitelných zdrojů energie brání spíše legislativa. "Kdo nedostal autorizaci do 31. října 2013, tak nemá garantovanou výkupní cenu elektřiny a musel by ji prodávat na burze. Při současných cenách elektřiny na burze by do toho nikdo nešel," uvedl Kreisinger.

Připojování nových zdrojů do sítě bylo kvůli malé kapacitě rozvodny Vítkov zastaveno od roku 2007 s krátkou výjimkou v roce 2011. Nyní uvolněných 20 megawattů by umožnilo připojení zhruba osmi až deseti větrných elektráren. Například velké větrníky u Jindřichovic mají každý výkon 2,3 MW.

Právě u Jindřichovic by přitom mohly vyrůst další větrné elektrárny. Projekt na jejich stavbu je hotový včetně vydaného stavebního povolení. Pro je i obec, která má z elektráren příjmy. Právě nejistá výkupní cena elektřiny ale investory od stavby odrazuje.

Rozvodnou síť v Karlovarském kraji musel upravit provozovatel přenosové soustavy ČEPS i společnost ČEZ Distribuce. Připojování nových zdrojů v regionu je ale nadále omezeno. "Pro ´neomezené´ otevření lokality Vítkov je do budoucna nutné vybudovat transformovnu 400 kV a přestavět stávající vedení 220 kV na 400 kV. Předpokládaný termín dokončení je září 2019 a ČEZ Distribuce vynaloží na tuto investiční akci přes 84 milionů korun," uvedla Jirovcová.

Už loni o nutných podmínkách stavby nového vysokonapěťového vedení jednaly Karlovarský a Ústecký kraj. V Ústeckém kraji bude totiž nutné změnit zásady územního rozvoje, které by nově měly zahrnout také možnost vybudovat vedení velmi vysokého napětí z Vítkova do severních Čech.