Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Recenze: Nimbus není žádná vycpávka. Druhý díl trilogie o smrtkách se povedl

Recenze: Nimbus není žádná vycpávka. Druhý díl trilogie o smrtkách se povedl
Recenze: Nimbus není žádná vycpávka. Druhý díl trilogie o smrtkách se povedl  (Autor: nakladatelství Yoli)
Autor: dce - 
26. května 2019
12:13

Cech smrtek si zaslouží vyčistit. Ujme se toho Rowan, teď smrtka Lucifer, a zkažené kolegy podrobí soudu ohněm. Doslova. Jenže v cechu to začíná vřít i z jiných důvodů - rozkol mezi starým a novým řádem nabírá na obrátkách. A do toho všeho se někdo pokouší zabít Citru a smrtku Curie.

Smrt má v budoucnosti jiný význam, než jako ta v naší době - pokud vás neusmrtí speciálně pověřená osoba, „smrtka“, proberete se na oživovací klinice a můžete klidně pokračovat ve svém životě. Setkání se smrtkou je tak pro mnohé nejobávanější událostí, jaká je může potkat.

Jenže ve světě smrtek už to není jako dřív - zkažené smrtky zabíjí jeden z jejich řad. Rowan, který měl být před několika měsíci zabit, místo toho ale získal imunitu. Citře a smrtce Curiové mezitím někdo usiluje o život. Celý příběh se zamotává a směr, kterým se ubírá, nevěstí nic dobrého.

Pokračování úspěšné Smrtky s titulem Nimbus nechává čtenáře v ještě větším napětí. Shusterman se už ve svých předchozích knihách prokázal jako schopný autor a vynikající prozaik. Jeho knihy jsou plné nečekaných zvratů a šokujících situací. A Nimbus není jiný.

U knižních trilogií často platí, že druhé díly působí spíš jako vycpávka - krize, která je naznačená v prvním díle se sice rozvíjí ale nesmí být vyřešena, hrdina pouze putuje z bodu A do bodu B, ale nic důležitého se většinou neděje. V případě Shustermanovy série tomu tak ovšem není. Teprve v Nimbu se pořádně rozjede zápletka a příběh dostane pořádné grády.

Shusterman rozhodně neztrácí čas nějakými prázdnými popisy prostředí, nebo nudnými dialogy. Poměrně útlá knížka je nabitá akcí k prasknutí. Na děj se nabalují nové postavy, některé se vrátí doslova ze záhrobí; autor odhaluje nové a nové detaily světa smrtek a rovnou narušuje veškerá jeho pravidla. Kniha Nimbus, žánru young adult, má spád a opět končí tak, že se dalšího pokračování nebudete moct dočkat!


Neal Shusteran

Nimbus

Nakladatelství Yoli, 2019

440 stran

Hodnocení: 80 %

Zobrazit celou diskusi