Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Velikonoce, které se změnily v horor: Vražda kněze nebo bezcitná poprava manželky!

  • Autor: pma,ČTK,VaB - 
    31. 3. 2024
    17:10

    Jedná se o jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků, které každý rok oslavují vzkříšení Ježíše Krista a nastupující jaro. Bohužel i Velikonoce, které jsou často spojené hlavně se setkáváním s blízkými, skončily v minulosti tragédiemi.

  • 1.Vražda Anežky Hrůzové (1899)

    Místo činu v lese u Polné na Jihlavsku. Místo činu v lese u Polné na Jihlavsku. | Reprofoto CNN Prima News

    Byla středa 29. března roku 1899 a 19letá Anežka Hrůzová se jako každý den vracela domů z Polné, kde pracovala jako švadlena. Do rodné vísky Malá Věznice už ale nikdy nedorazila. Po cestě ji napadl vrah, který ji brutálním způsobem zavraždil. Anežku zezadu zřejmě uhodil do hlavy holí či kamenem, škrtil ji a následně mladou dívku podřízl.

    Anežčino tělo objevil až 1. dubna teprve 12letý školák Ludvík Jiskra. Kolem dívčina nahého tělo bylo rozházené a roztrhané její oblečení, ke znásilnění ovšem podle pitvy nedošlo. Jeden z tehdejších strážmistrů měl během ohledání místa činu pronést, že Anežka byla „podříznutá jako dobytče“. Veřejnost v tom rychle našla spojitost s nožem košerákem, který Židé používají na podřezávání dobytka.

    Téměř okamžitě se rozjela protižidovská kampaň později označována jako Hilsneriáda. Několik měsíců po vraždě byl k trestu smrti na základě nepřímých důkazů odsouzen mladý Žid Leopold Hilsner. Do případu se ale vložil i tehdejší budoucí prezident T.G. Masaryk a nakonec i díky němu byl Hilsner odsouzen „jen“ na doživotí. V roce 1918 byl po 20 letech propuštěn.

    Video  Křesťanská panna Anežka Hrůzová jako oběť rituální vraždy? Jak vzniklo falešné obvinění a nenávist vůči židům  - Videohub
    Video se připravuje ...

    I více než 125 let od vraždy v Polné existují nesrovnalosti. Podle badatele a historika Jaroslava Mareše, který případ před časem přezkoumal, Hilsner mladou švadlenu zavraždit nemohl. Badatel upozornil i na nesrovnalosti svědectví Petra Pešáka, který měl vraha údajně spatřit na kraji lesa Březina. Olomoucké státní zastupitelství dalo Marešovi vloni zapravdu a sdělilo, že rozpory v případu vraždy Anežky Hrůzové je třeba přezkoumat.

  • 2.Masakr během Velikonoční neděle (1975)

    James Urban Ruppert vyvraždil vlastní rodinu. James Urban Ruppert vyvraždil vlastní rodinu. | Facebook.com

    Případy, kdy se Velikonoce proměnily v hrůzné krvavé masakry, se staly i ve světě. K jednomu z nejhorších případů došlo během Velikonoční neděle roku 1975 v americkém státě Ohio. 

    James Urban Ruppert neměl hezké dětství. Za otce měl násilníka, který navíc rád pil a matka Jamesovi dávala neustále najevo, že namísto dalšího syna chtěla dceru. Starší bratr Leonard si z Jamese navíc během dětství opakovaně utahoval, až se nejmladší z bratrů v 16 letech rozhodl oběsit se na prostěradle. To se mu ovšem nepovedlo, ale zloba vůči bratrovi a zbytku rodiny v Jamesovi přetrvávala ještě několik let. 

    James Leonardovi celý život záviděl. Starší bratr zvládl úspěšně vysokou školu, zatímco Jameson nedokončil ani jednu. Leonard získal dobře placenou práci u General Electric a mladšímu bratrovi, který byl dlouhé roky nezaměstnaný a bydlel s matkou, půjčoval peníze. Pomyslným hřebíkem do rakve pro Jamese byl fakt, že si jeho bratr vzal za ženu Almu, téměř jedinou kamarádku, kterou James v životě měl. 

    30. března 1975 během Velikonoční neděle pozvala matka Jamese a jeho bratra Leonarda společně s manželkou a osmi dětmi na sváteční oběd. Ten se však změnil v krveprolití. James na členy své rodiny podle webu American Hauntings vypálil téměř 50 nábojů. Výsledkem bylo jedenáct mrtvých. Mezi nimi byla Jamesova švagrová, matka, ale i tolik nenáviděný bratr a jeho osm dětí ve věku od 4 do 17 let. 

    Po činu nechtěl James spáchat sebevraždu, protože by to považoval za smrtelný hřích. Namísto toho po 2 hodinách zavolal policii a popsal, co v domě udělal. Z důvodu nepříčetnosti byl James odsouzen ke dvěma po sobě jdoucím doživotním trestům. V roce 2022 zemřel v nemocnici Franklin Medical Center.

  • 3.Vražda kněze ve Čkyni (1995)

    Farář Jan P.  byl ubodán na faře ve Čkyni. Farář Jan P. byl ubodán na faře ve Čkyni. | Profimedia.cz

    Na Velikonoce roku 1995 ve Čkyni v jižních Čechách jen tak nikdo z místních nejspíš nezapomene. 18. dubna toho roku se do kostela svaté Máří Magdalény vydala jeho tehdejší správkyně Marie Vondrášková. Doprovod jí tehdy dělal její manžel. Když však otevřeli dveře do fary, čekala na ně děsivá podívaná. V tratolišti krve ležel kněz Jan P. (†74). 

    Ten ve Čkyni podle deníku iDNES.cz sloužil 10 let, předtím měl farnost ve Vimperku. Jeho farníci ho znali jako příjemného a dobrosrdečného muže. Podle prvotních informací policie faráře někdo zavraždil několika ranami nožem a následně ubil věšákem s kovovými hroty. Zesnulému duchovnímu navíc vrah odcizil 300 korun. 

    Kriminalisté jako vraha určili tuláka Libora P., kterého před svou smrtí farář spolu s dalším mužem na faře ubytoval. Jeden z bezdomovců se k vraždě dokonce přiznal, u soudu ale později řekl, že ho k tomu policisté donutili.

    Druhý z mužů uvedl, že se mu kamarád na cestě z obce svěřil, že faráře skutečně zabil. Kriminalisté měli dokonce shodné i pachové stopy, to ale soud nakonec smetl ze stolu a podezřelého osvobodil.  

    Po 28 měsících tak mohl tehdy psychicky labilní invalida odejít z vazby. Dvojice byla podle závěrů nemocná, muži trpěli schizofrenií, brali léky. Vrah podle policistů měl IQ 70. Případ vraždy faráře tak zůstal prakticky nevyřešený a nepotrestaný.

    Video  Insta Crime Podcast: Dušana Kazdu podezřívali ze satanismu. Starému faráři zarazil sekeru do hlavy  - Jedlička, Čebotareva
    Video se připravuje ...

  • 4.Kamarád ubodal Dominika (†18) (2017)

    Zesnulý Dominik B. (†18) Zesnulý Dominik B. (†18) | Facebook

    Velmi tragicky skončily Velikonoce i roku 2017 ve Varnsdorfu na severu Čech. Tělo osmnáctiletého Dominika našli lidé na parkovišti v centru města o velikonočním pondělí. Chlapec zemřel na následky bodného zranění a na ulici vykrvácel.

    Jak se později ukázalo, vrahem mladého Dominika byl jeho kamarád Jiří Nosek, se kterým v noci z neděle na pondělí teenager popíjel. Po vraždě Nosek utekl domů, kde se pokusil schovat vražednou zbraň a následně se oběsit na prostěradle. To se mu ovšem nepodařilo.

    Vrah skončil na psychiatrii, kde znalci dospěli k názoru, že Nosek trpí duševní poruchou, konkrétně rozvíjející se schizofrenií. Z revizního znaleckého posudku ovšem vyplynulo, že muž nesplňuje kritéria schizofrenie, a nebyly proto dány důvody k zastavení trestního stíhání.

    Za vraždu Dominika poslal v květnu roku 2020 ústecký krajský soud Jiřího Noska na 14 let do vězení. Po odpykání trestu vrah poputuje do zabezpečovací detence.

  • 5.Vražda postižené manželky (†67) 2019

    Peter Dansie zavraždil svou postiženou manželku (†68) o Velikonocích. Peter Dansie zavraždil svou postiženou manželku (†68) o Velikonocích. | Reprofoto 9 News, SA Police

    Australan Peter Rex Dansie působil na první dojem jako skvělý otec a oddaný manžel. Jeho vztah s partnerkou Helen, která pracovala jako mikrobioložka v nemocnici, byl podle okolí velmi harmonický a to i přes rozdílnost jejich povah. Tedy až do momentu, než Helen utrpěla mrtvici.

    Tu ale přežila, i když lékaři byli na počátku velmi skeptičtí, její zdravotní stav se v domě s pečovatelskou službou postupně zlepšoval. Helen ale byla stále odkázána na invalidní vozík. 

    Na velikonoční neděli roku 2019 přišel za Helen do domova manžel a nabídl se, že ji vezme na procházku do zahrad mezi květiny, které jeho žena tolik miluje. Zvrácený manžel ale nechtěl ženě udělat radost, měl v plánu se jí chladnokrevně zbavit. A jak si usmyslel, tak bohužel i udělal. Helen na vozíku dotlačil až na kraj jezírka, odkud ji shodil do vody. 

    I když vše na první pohled vypadalo jako nešťastná událost, policii verze manžela neseděla a nakonec se jí podařilo muže z vraždy usvědčit. Jak se navíc ukázalo, důvod, proč Australan vraždil, byl kvůli neuspokojeným sexuálním potřebám. Za vraždu byl nakonec Peter Rex Dansie odsouzen k pětadvaceti letům ve vězení.  

    Syn Grant se s činem vlastního otce nikdy nedokázal smířit. „Člověkem, kterým jsem dnes, jsem díky mé mámě. Vždy tu pro mě byla, stála za mnou, starala se o mě. Vedla mě k tomu, abych byl dobrým člověkem jako ona,“ svěřil se před nedávnem syn zavražděné Grant Dansie.

  • 6.Galerie

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání