Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Duševně nemocný Josef měl na Chomutovsku zemřít po zásahu policie: Zabili ho, zlobí se rodina

Autor: btk - 
17. března 2024
22:01

Duševně nemocný muž zemřel v rodinném domě na Chomutovsku. 19. února se čtyřicetiletý Josef vydal s kuchyňským nožem a v pyžamu na zahradu, kde stál s čepelí namířenou proti sobě. Pravděpodobně si chtěl ublížit kvůli déletrvajícím depresím. Přivolaná policejní hlídka měla proti muži použít taser, po tomto zásahu Josef prý dopadl na nůž a zemřel. Rodina ze smrti viní policii. Případ jako možné usmrcení z nedbalosti vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

O případu informovalo CNN Prima News. Čtyřicetiletý Josef trpěl myopatií. Kvůli tomuto nervovému onemocnění trpěl v posledních měsících depresemi a docházel k psychiatrovi. Dlouhodobá nemoc, duševní problémy a dlouhotrvající léčba ho zřejmě přivedly k tomu, že se pokusil sáhnout si na život. 19. února si v ranních hodinách vzal z kuchyňské linky nůž a v pyžamu se vydal na zahradu.

Dopadl přímo na nůž, otec ze smrti viní policii

Toho si všiml jeho otec a zavolal na tísňovou linku. Na místo jako první dorazila policejní hlídka. Tu rodiče údajně informovali o duševních problémech svého syna. Podle rodiny Josef nožem ohrožoval pouze sebe, jeden z policistů ale proti němu měl použít elektrický paralyzér. Josef v křeči dopadl na nůž, který svíral v rukou. Chvíli poté zemřel, záchranáři už mu nedokázali pomoci.

Zdrcený otec se k věci později vyjádřil. „Viděl jsem na něm ten prosebný výraz. Ale oni ho nenechali, nedali mu šanci a zákeřně ho střelili. Je to vina policie, to oni ho zabili,“ řekl pro CNN Prima News.  

Do věci se vložila GIBS

Případem se teď zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Náměstkyně Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Kateřina Doušová uvedla, že GIBS celou záležitost prošetřuje pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti. Samotná příčina smrti Josefa ale není dosud potvrzená.

Rodina je o vině policistů přesvědčena. „Jednoznačně za to může policie, dokud nevystřelili, ten chlapec žil. Není nic horšího než vidět umírat vlastní dítě,“ dodal zoufalý otec.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí: 116 111. Služba je poskytována nonstop a zdarma.

crab ( 19. března 2024 22:09 )

Mela mu pomoc rodina. Tak proc otec nezakrocil a volal policii? Policista chtel Josefovi zabranit aby se zabil, a Josef nestastnou nahodou spadl na nuz. Rodina by si mela rozmyslet nez nekoho obvini. Proc Josefovi nepomohli driv? Proc ho nezastavili, nesnazili se synovi rozmluvit jeho umysl? Policista mu chtel pomoci, na rozdil od rodiny, ktera se ani nesnazila. Byla to nestastna nahoda a rodina ma maslo na hlave a krici? To nema zadne vycitky, ze je to jeji chyba?

jarby ( 18. března 2024 16:42 )

Neschopný policajt, co je v podstatě vrah. Hnus, co můžeu policie sloužit. Vyhodit ho a zavřít.

zaka ( 18. března 2024 09:13 )

👎 Opět neschopná policie v akci. 👎

Vendy O ( 17. března 2024 23:54 )

Chtěl se zabit, tak se to podařilo. Pokud tak moc trpěl, věděl, že takhle žít nechce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání