Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vrah z Poděbrad se schovával v Argentině! Odpyká si devět let

Autor: ČTK - 
13. března 2024
12:05

Kristian Danev si odpyká devět let vězení za vraždu vrstevníka, kterou spáchal v roce 2009 ve společné pěstírně konopí v Poděbradech. Trest, jehož součástí je i následné vyhoštění z Česka na devět let, ve středu 13. března Danevovi pravomocně potvrdil odvolací soud. Muž se slovenským a bulharským občanstvím, který se před procesem dlouhodobě skrýval v Argentině, se k ubodání známého přiznal.

Svědci potvrdili, že zavražděný mladík předtím Daneva slovně i fyzicky napadal. Státní zastupitelství usilovalo o přísnější potrestání. „S odstupem 15 let tady stojí jiný člověk, který už se poučil, prožil nějakou životní zkušenost. Jsme toho názoru, že je osobou, která je po vykonání trestu schopna žít řádným životem,“ uvedl předseda senátu pražského vrchního soudu Petr Hovorka. 

Připomněl, že muž přijal trest i povinnost odškodnit pozůstalé a podle názoru znalců má výborné předpoklady pro opětovné začlenění do společnosti. „To je u pachatelů takových trestných činů mimořádná věc,“ podotkl soudce. Danevovi hrozilo deset až 15 let vězení, středočeský krajský soud se ale loni v prosinci rozhodl mu vzhledem k okolnostem případu mimořádně snížit trest. S tím nesouhlasil státní zástupce, který ve svém odvolání žádal trest v zákonné sazbě. Zdůrazňoval, že Danev a jeho společník se rozhodli vydělat peníze pěstováním marihuany ve velkém, tedy trestnou činností.

Vražda se stala mezi 13. únorem a 13. dubnem 2009, kdy svědci našli v poděbradském rodinném domě mrtvého čtyřiadvacetiletého muže. Měl řezná a bodná zranění na krku, v hrudníku a zádech. Danev uvedl, že na datum a průběh incidentu si nevzpomíná. Jeho známý ho podle něj předtím zpohlavkoval za to, že vypěstovaného konopí je málo. V noci po vraždě odjel Danev na Slovensko, odkud se po několika měsících dostal přes Bulharsko do Argentiny.

Argentinští policisté Daneva dopadli počátkem roku 2018. V jihoamerickém státě pak strávil dva roky ve vazbě. Argentina se následně rozhodla, že ho do Česka nevydá, a z vazby ho propustila. Česko nakonec rozhodnutí o vydání zvrátilo a extradice se loni na jaře uskutečnila. Třem pozůstalým po zavražděném muži má Danev podle rozsudku uhradit celkem 25.000 eur (zhruba 633.000 korun) jako nemajetkovou újmu, zaplatit jim má také náklady na pohřeb.

Znalci míní, že Danev pravděpodobně útočil v afektu, který vyvolaly dlouhodobě nahromaděné emoce. Obžalovaný je podle nich nadprůměrně inteligentní člověk ovládající řadu jazyků, není agresivní ani asociální a má rozvinuté morálně-etické postoje. „Dlouhodobě mě trápí, že jsem připravil o život mladého člověka. Tíží mě pocit viny, selhal jsem jako člověk i jako syn rodičů – lékařů,“ řekl dnes u soudu devětatřicetiletý muž.

Video  Policisté převezli z Argentiny do Česka muže podezřelého z 15 let staré vraždy. (7.5.2023)  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání