Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Smrt strojvedoucího Dalibora v Dolní Lutyni: Neměl mít směnu!

Autor: rc, ČTK - 
3. února 2024
10:54

Tragická nehoda se stala ve středu 24. ledna u Dolní Lutyně na Karvinsku, kde narazil projíždějící vlak do nákladního vozidla. Srážku nepřežil strojvedoucí Dalibor Ž. (†30). Zapálený fanda hromadné dopravy a to především té železniční, přitom ve vlaku InterCity 546 Ostravan, který mířil z Návsí do Prahy, neměl ani sedět. Dalibor vzal osudný den směnu za svého kolegu, který si potřeboval vzít dovolenou.

Vlak InterCity 546 Ostravan mířil ve středu 24. ledna z Návsí do Prahy, kam už ale nedorazil. Rychlík okolo 5:40 narazil v úseku Bohumín-Dětmarovice do nákladního vozu. Nehoda se stala na zabezpečeném železničním přejezdu, který byl vybavený světelnou signalizací a závorami, řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. 

Náraz soupravu roztrhl na několik částí, převážený stroj skončil pod železničním náspem. Vrtná souprava mířila do areálu nedaleké Farmy Bezdínek. „Stavíme sklad zeleniny, měla vrtat piloty pro základy stavby," řekl jednatel farmy Jiří Stodůlka. Přejezd podle něj pravidelně využívají zásobovací kamiony i zemědělci s těžkou technikou, před lety byl opravován. 

Nehodu Dalibor, který byl vášnivým fandou hromadné dopravy, nepřežil. Třicetiletý strojvedoucí rád sdílel fotky z železničních veletrhů, autobusů či trolejbusů. „Byl to strojvedoucí tělem i duší. Většinou, co jsem se s ním potkal, byl usměvavý a vstřícný. Splnil se mu nedávno kariérní postup a dostal se na dálkové vlaky. Takových lidí, jako byl on, co žijí dráhou, je čím dál méně. Je to neskutečná nespravedlnost, že si této práce moc neužil. Čest a úcta takovým lidem,“ uvedl pro Blesk.cz jeho kolega Jiří Vrška.

Zpravodajský server ČRzprávy.cz navíc nyní přišel s informací, že Dalibor ten den mít směnu neměl. Jeho kolega ale potřeboval dovolenou a tak vzal službu za něj. „Ironii osudu je, že v osudnou středu to byla jedna z jeho prvních takových dálkových směn a úplně nejhorší na tom je, že to ani nebyla jeho směna, ale vzal směnu za kolegu, který potřeboval dovolenou,“ uvedl pro výše zmíněný server Jíří Streit, předseda ZO Bohumín Federace strojvůdců ČR.

Video  Policisté prověřují nespecifikovaný trestný čin, který se stal v Okřínecké ulici v Praze. V autě měla být svázaná žena. (1. únor 2024)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Uživatel_5764327 ( 4. února 2024 18:20 )

OKAMZITE OBĚSIT 4IDICE KAMIONU. TOTO UZ JE MOC. CHUDAK STROJVUDCE

petra prdelkova ( 3. února 2024 22:59 )

😭😭😭obrovská nenahraditelná škoda mladého člověka 😭upřímnou soustrast 🖤😔🕯️ moc mě to mrzí 😭 odpočívej v pokoji 🥺🖤🕯️💔

Uživatel_5650027 ( 3. února 2024 22:28 )

😢😢😢

mildred ( 3. února 2024 18:09 )

Osud, škoda mladého kluka,.

verka1 ( 3. února 2024 17:48 )

Obec má problém řešit a už dávno měl řešit.
Dopravní inspektorát nepovolil jízdy autobusů. Tak co tam dělají kamiony??
Kde je vina - starosta, odbor dopravy, odbor stavební.
Přece dopravní inspektorát policie má vyšší rozhodnutí.
Zbytečně zemřel mladý muž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání