Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miminko udusila dekou: Za vraždu desetiměsíční dcery dostala žena 13 let vězení!

Ilustrace
Ilustrace  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
11. ledna 2024
19:42

Za loňskou vraždu desetiměsíční dcery uložil ve čtvrtek olomoucký krajský soud čtyřiadvacetileté ženě z Olomoucka 13 let vězení, trest je tak mimořádně uložen pod hranicí trestní sazby, která činí 15 až 20 let. Žena plačící dítě udusila v postýlce přikrývkou.

Mladá matka ve čtvrtek u soudu prohlásila svou vinu, uvedla, že jednala zkratkovitě pod tlakem tíživé sociální situace, ve které se nacházela. Obžalovaná dosud nebyla soudně trestána a během činu nebyla pod vlivem alkoholu ani drog. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně se odvolala. Případem se tak bude zabývat vrchní soud.

Podle soudce Vladimíra Najdekra má případ výraznou emocionální rovinu, na celé tragédii se podle něj podepsaly okolnosti případu a sociální prostředí ženy, což však podle soudce její čin neomlouvá. „I podle znalců šlo o výrazné situační selhání, kdy obžalovaná byla vydeptaná. Ze spisu nevyplývá, že by děti týrala, v rámci svých možností se o ně starala. Zohlednit je třeba i její dosavadní bezúhonnost,“ vysvětlil soudce důvody pro mimořádné uložení trestu pod spodní hranicí sazby. Vražda podle něj nebyla spáchána v úmyslu přímém, při ukládání trestu zohlednil i to, že žena prohlásila svou vinu.

Tragédie se stala loni v srpnu, půl roku poté, co se do jednopokojového bytu v malé obci u Olomouce žena přestěhovala se svými dvěma malými dětmi. Podle žalobkyně Simony Petříkové si obžalovaná v osudnou chvíli na plačící dítě, které leželo v dětské cestovní postýlce, obkročmo sedla a udusila jej přikrývkou. „Dítě nemělo jakoukoliv šanci se útoku obžalované ubránit. Činu se dopustila ve stejné místnosti, kde si hrál její tříletý syn,“ uvedla žalobkyně. Doplnila, že si žena po útoku nejprve hledala na internetu návod k pomoci, teprve poté zavolala na tísňovou linku. „Resuscitaci podle pokynů zdravotníků fingovala, neprováděla ji. Po příjezdu záchranářů neprojevovala žádné emoce,“ dodala žalobkyně.

Žena u soudu uvedla, že žila v tíživé sociální situaci. Na děti byla sama, otec jejího syna zemřel a otec mladší holčičky se o dítě nestaral. „Žila jsem pořád ve stresu, kde vezmu peníze, za které bych nakoupila jídlo a oblečení. Snažila jsem se být nejlepší mámou, své děti jsem nikdy nebila a netrestala, jen když syn neposlouchal, jsem ho plácla přes zadek. V červenci a v srpnu jsem na tom byla velice špatně, nemohla jsem ani spát. Ten den už nikdy z hlavy nevymažu,“ uvedla plačící žena. „Byl to zkrat, vůbec nechápu, jak jsem to mohla udělat. Měla jsem zatnout zuby,“ dodala.

Kriminalisté se v Olomouckém kraji zabývali vraždou dítěte naposledy na podzim 2022, když svého pětitýdenního syna zabila šestadvacetiletá žena ze Šumperska. Vrchní soud jí za to loni v září potvrdil trest 18 let vězení.

Video  Místo činu, kde došlo k chladnokrevné vraždě muže a jeho teprve dvouměsíční dcerky. (18. prosinec 2023)  - David Malík
Video se připravuje ...

MADONNA ( 12. ledna 2024 15:46 )

Hlavně vzala svojí dceři život.. To, že si tím pos*rala život, mi líto není vůbec.

MADONNA ( 12. ledna 2024 15:43 )

OPRAVA : * na *ikdyby nebyla.

MADONNA ( 12. ledna 2024 15:42 )

Chudák holčička 😪 Takovéhle psycho-matky vykastrovat.. Ona zabije dítě a dostane jen 13 let?! Jaký ohledy, na co?!-že nebyla trestně stíhána, že nebyla pod vlivem alkoholu, nebo drog? Tak o to snad ještě horší vražda ne? Jednala při všech smyslech, tak jaký zohlednění sakra?! A ba druhou stranu ikdyby nejedla a byla pod vlivem alkoholu, nebo drog, tak taky nezájem, žádné polehčující okolnosti! Spousta žen, které touží po alespoň jednom dítěti a nemohou ho mít... A pak takové, které jich můžou mít třeba 5 a pak se zkrátka rozhodnou a dítě zabijí.... To je ta příroda pěkně naruby...

MADONNA ( 12. ledna 2024 15:31 )

Přesně tak

Megera z Makrel ( 12. ledna 2024 07:16 )

Mi to mimco mohla radšej dať! 🙁 chudiatko malé!!! 🙁 to nemala žiadnu rodinu? Rodičov tetu babku??? Niekoho kto by jej pomohol s deťmi aspoň trosku? Trubka zničila zivot sebe a aj synovi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání