Na naší kulturní scéně zanechal Martin Štěpánek svou nesmazatelnou stopu. Nejprve jako člen věhlasného hereckého klanu, později dokonce jako ministr kultury v letech 2006 a 2007. Jenže bohužel, tehdy už trpěl rakovinou. Bojoval s ní celkem čtyři roky. Jeho manželka, herečka Jaroslava Tvrzníková (83) pak prozradila, že jejímu muži lékaři nejprve odstranili nádor v oblasti krku, poté podstoupil chemoterapie.

Ty ovšem jeho stav jenom zhoršovaly, alespoň podle toho, jak to herec cítil. Bylo mu po nich neskutečně zle, a tak je postupem času začal odmítat. Na operační stůl ale musel ještě i podruhé – to mu odebrali jednu z ledvin. A právě po této operaci začaly Štěpánkovy problémy s dolní polovinou těla. Těžko se mu chodilo a neobešel se bez pomoci a podpory berlí. Bolesti zasáhly prostřednictvím nervů i hercovy kyčle.

„Martin mě do svých potíží příliš nezatahoval, nesvěřoval se. A já ho nechtěla svou lítostí oslabovat. Jeho to ale trápilo silně. Byl bez pohybu, nemohl toho už mnoho dělat. Ani věci, na které se obvykle moc těšil,“ svěřila tehdy Jaroslava Tvrzníková magazínu MF Dnes. Nesnesitelné utrpení se herec rozhodl vyřešit jednou provždy – v září 2010, v noci ze čtvrtka na pátek, spáchal sebevraždu. Zastřelil se svou legálně drženou zbraní.

Štěpánek byl totiž velkým milovníkem zbraní a věnoval se nejenom sportovní střelbě. Členem mysliveckého sdružení Sovice na Roudnicku byl téměř dvanáct let, chodil s myslivci i na hony, a protože byl levák, nechal si na zakázku udělat v Itálii speciální kulovnici uzpůsobenou ke střelbě levou rukou a dvě brokovnice. Střílel také z klasické pistole ČZ 7,65 vz. 80, z italské beretty a prý i z nějakého typu belgické FN. Jednou z nich pak ukončil svou pozemskou pouť.

Video
Video se připravuje ...

Štěpánek promluvil o těžké operaci: Léto jsem strávil po nemocnicích! David Turek

Poslední rozloučení s Martinem Štěpánkem se odehrálo ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze 24. září 2010, tedy osm dní po jeho sebevraždě. Samozřejmě nechyběli jeho nejbližší – manželka, jeho dvě děti, syn Jan (54) a dcera Josefina (47), sestra Jana (†84) a bratr Petr (75) Štěpánkovi a sestra Kristina Taberyová (†71). Sourozenci byli tragickou událostí natolik otřeseni, že kategoricky odmítli sdílet svůj žal s ostatními smutečními hosty. Během pohřbu proběhl i obřad řádu svobodných zednářů, jehož byl Štěpánek členem. 

Potýkáte se s problémy? Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál? Nestyďte se požádat o pomoc.

Linka první psychické pomoci, nonstop a zdarma: 116 123

Linka bezpečí pro děti a mládež, nonstop a zdarma: 116 111

Fotogalerie
33 fotografií