Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Známý slovenský fotograf bojuje na Bali o život: Po kousnutí netopýrem dostal vzteklinu

Autor: jel - 
23. prosince 2023
07:55

Světoznámého slovenského fotografa Martina Machaje provází v posledních letech obrovská smůla. Jako by nestačilo, že před časem při požáru v Bratislavě přišel téměř o vše, nyní v nemocnici na Bali bojuje o život. Při průzkumu v jeskyních ho pokousal netopýr a Slovák dostal vzteklinu.

Martin Machaj má jméno po celém světě a dostává zakázky od známých modelingových agentur. Proslavil se především focením aktů. Procestoval Amazonský prales, Keňu, Jižní Sudán a další exotická místa, kde fotil kmeny na pokraji vyhynutí. Dostal se dokonce i do Papui-Nové Guinei, kde navštívil kmen kanibalů.

V srpnu roku 2021 mu vyhořel byt v Bratislavě, kde měl mimo jiné také studio a veškerou techniku. A další nepříjemný životní moment přišel v prosinci 2023. V pondělí fotograf na instagramu zveřejnil příspěvek, v němž se svěřil, že momentálně leží v nemocnici na Bali, poté, co ho při průzkumu jeskyní pokousal netopýr.

„Dnes je to deset dní od podání immunoglobulinu a očkování a já doufám, že mi nezůstanou následky. Může trvat dny nebo měsíce, než se symptomy vztekliny objeví, po kousnutí infikovanými netopýry má nemoc téměř stoprocentní úmrtnost,“ napsal Machaj s tím, že pokud ale člověk podstoupí okamžitou léčbu, riziko se výrazně sníží.

Slovák dodal, že měl velké štěstí, že vakcínu dostal včas a na závěr doporučil ostatním, aby se na Bali vyhnuli kontaktu s divokými zvířaty, pokud nejsou očkovaní proti vzteklině.

 

 

krapotkin ( 24. prosince 2023 09:03 )

Netopýr se na fotce dívá líp než pan superfotograf. Asi to byla extra fotka pro Plesk.

rudla1973 ( 23. prosince 2023 22:38 )

😁 to je síla známý fotograf?asi možná ale v hlavě jen seno,dle článku měl lukrativní zakázky a tak se mohou lukrativní zákazníci postarat o převoz od opic do reality 😁

andorea ( 23. prosince 2023 15:02 )

Krutě podcenil očkování.

mrkevmrkev ( 23. prosince 2023 11:31 )

Očkování proti vzteklině je velmi důležité pro cestovatele, kteří cestují do zemí jako je Afrika, Asie, východní Evropa, Latinská Amerika. Očkování proti vzteklině - preexpoziční - 3 dávky vakcíny v intervalech 7 a 21 dní, čtvrtá dávka po roce, přeočkování podle míry rizika za 2 - 5 let. Postexpoziční po poranění: 5 dávek vakcíny, případně i sérum. Otázka je, jestli dodržel všechna přeočkování!

Lomikel ( 23. prosince 2023 10:11 )

to byl teda brutální netopýr.
Takže se zřejmě pan fotograf mýlí.
Pokousal ho brutopýr, nikoli netopýr... 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání