Po vážných problémech skončil syn Nvotové v nemocnici, kde mu diagnostikovali boreliózu. „Dostal boreliózu, i když vůbec nevím o tom, že by měl klíště. Byl jenom v Bratislavě… a najednou mu ji diagnostikovali,“ sdělila Novému Času otřesená Nvotová.

Nemoc přišla naprosto bez varování. „Neměl ani červený flek po jakémkoli klíštěti. Nejdříve jsem si myslela, že ho ofouklo na koupališti. Zpočátku to vypadalo jako zánět očních spojivek, stěžoval si i na bolest šíje. Než na to rodič přijde, tak to trvá. Nám to trvalo celých 15 dní. Ale když mu ochrnula polovina tváře, věděla jsem, že je zle,“ svěřila se herečka a zpěvačka, která nedávno vstoupila i do politiky.

Nemoc přenášejí i larvy

V nemocnici jí lékaři vysvětlili, že si klíštěte člověk všimnout vůbec nemusí. „Boreliózu totiž přenášejí i larvy klíšťat, které jsou v podstatě neviditelné. Ty se přisají a odpadnou tak, že člověk ani neví,“ varovala máma devítiletého Filipa. Všem proto doporučila, aby sebe i své děti neustále stříkali repelentem a po příchodu domů z přírody se důsledně osprchovali.

Chlapeček nyní už dva týdny leží na infekčním oddělení. Naštěstí jsou jeho vyhlídky dobré. „U dětí ta léčba prý celkem dobře zabírá, u dospělých se to léčí i několik let,“ sdělila Nvotová.

V nemocnici má parťáka

S Filípkem v nemocnici cvičí - a podle mámy na to klučina reaguje dobře. Do toho s ním cvičí i ona sama. „Takže si myslím, že to v pohodě zvládneme,“ říká herečka. Kdy se chlapec vrátí domů, to zatím stále není jisté. Už by to ale nemělo trvat dlouho. „Dostává antibiotika a za pár dní by ho měli pustit,“ prozradila máma.

Celou záležitost naštěstí snáší Filip poměrně dobře. „Nic ho nebolí, protože ochrnutí nebolí. Naštěstí je na pokoji s klukem ve stejném věku a se stejnou diagnózou, takže je šťastný, že má parťáka,“ je herečka ráda.

Video
Video se připravuje ...

Infektolog o zákeřné borelióze. Jak se chránit a jaké má následky? Pavlína Horáková

Fotogalerie
63 fotografií