Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel podepsal novinky: Rodná čísla v občankách zůstanou! A zdravotníci až 24 hodin na službě

Autor: ČTK, simao - 
19. prosince 2023
10:54

Zdravotníci v nemocnicích a v záchranné službě budou moci sloužit až 24 hodin v kuse. Na konci roku navíc přestane platit nedávno uzákoněná možnost další dobrovolné přesčasové práce lékařů, která vyvolala jejich protesty. Změny přinese poslanecká novela zákoníku práce, kterou dnes podepsal prezident Petr Pavel. Ten připojil podpis i pod další úpravu. Rodná čísla v občanských průkazech zůstanou a nebudou v nich po roce 2025 nahrazena tzv. bezvýznamovými identifikátory.

Novelu o občanských průkazech podepsal prezident Petr Pavel, informoval Hrad na webu. Senát novelu minulý týden schválil navzdory námitkám Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který se obával možnosti zneužívání. Zákon bude účinný od 1. ledna.

Novela ruší platné ustanovení, které počítá se zapisováním rodných čísel do občanských průkazů už jen letos a v příštím roce. Nové časové omezení novela nezavádí.

Rodné číslo dál plní svou roli

„Vypuštěním údaje o rodném čísle z občanských průkazů mělo dojít k postupnému uplatnění principů původního záměru zákona o základních registrech, a měla tím být zahájena identifikace fyzických osob prostřednictvím čísla osobních dokladů, případně klientských identifikátorů, namísto rodných čísel. Rodné číslo však stále plní nezastupitelnou roli, neboť splňuje podmínky pro spolehlivou identifikaci fyzické osoby,“ zdůvodnilo ministerstvo vnitra potřebnost novely.

Rodné číslo totiž slouží jako identifikátor nejen ve vztahu k veřejným orgánům, ale také v rámci soukromoprávních vztahů. Řada stávajících informačních systémů soukromých subjektů funguje na bázi rodného čísla jako jednoznačného identifikátoru fyzické osoby a přechod na bezvýznamové identifikátory by znamenal značné investice do těchto informačních systémů, uvedlo ministerstvo. Připraveny podle něj nejsou ani některé státní agendy.

Úřad se obával zneužití čísel

ÚOOÚ se před třemi týdny postavil proti zachování rodných čísel v občanských průkazech. Obával se zneužití čísel, z nichž lze vyčíst údaje o věku a pohlaví držitele průkazu.

„Uvádění rodného čísla v občanském průkazu představuje závažná rizika z hlediska ochrany osobních údajů a soukromí, a to mimo jiné v souvislosti s propojováním dat a možnosti jejich zneužití ve virtuálním prostoru, kde existují jen velmi obtížné možnosti kontroly a nápravy,“ sdělil úřad ve stanovisku.

Občanské průkazy s rodnými čísly podle úřadu bývají běžně skenovány a kopírovány. Údaje z nich lze v databázích nekontrolovaně spojovat a výsledné informace využívat k nejrůznějším komerčním, marketingovým či jiným účelům v neprospěch jejich nositele, varoval úřad, který se proti návrhu ministerstva vnitra zachovat rodná čísla v občanských průkazech postavil ještě před jeho projednáním ve vládě.

Pavel podepsal delší služby lékařů

Prezident Pavel vedle toho podepsal i možnost delších služeb lékařů a zrušení sporné úpravy přesčasů. Předlohu sepsali ministři práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v reakci na protest části lékařů, kteří kvůli zdvojnásobení možných přesčasů své smlouvy o přesčasové práci vypověděli.

Lékaři žádali vedle úpravy zákoníku práce zvýšení základní mzdy až na trojnásobek průměrné mzdy. Zástupci zdravotníků, vlády a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nakonec podepsali dohodu s cílem protest ukončit. VZP má poslat příští rok nemocnicím 9,8 miliardy Kč navíc na růst výdělků.

Zdravotníci v nemocnicích či v záchranné službě budou moci podle novely pracovat nepřetržitě až 24 hodin, pokud to umožní kolektivní smlouva či vnitřní předpis v zařízení. Se zdravotníkem bude muset zařízení uzavřít dohodu o takových službách písemně, a to nejvýš na rok. V prvních třech měsících ji bude možné okamžitě zrušit. Zdravotníka nebude možné k podpisu dohody nutit či „vystavit jakékoliv újmě“, pokud ji odmítne.

Směna bude moci podle předlohy trvat nejvýše 12 hodin, na ni naváže případně přesčasová práce. Novela upravuje také odpočinek. Pokud by zdravotník pracoval 24 hodin, musel by pak mít nejméně 22 hodin volna.

Díky možnosti 24hodinových služeb se podle důvodové zprávy soustředí práce do menšího počtu dnů než u běžných směn s přesčasy a rozšíří se nahromaděný čas na odpočinek. Podle předkladatelů se tím podaří lépe slaďovat zaměstnání se soukromím a zajistí se nepřetržitý provoz.

Sporná novela vyvolala protesty

Protesty lékařů vyvolala část novely zákoníku účinná od října, která umožnila zdvojnásobení ročního objemu dobrovolných přesčasů zdravotníků na 832 hodin. Ustanovení mělo původně platit do konce roku 2028.

Někteří zákonodárci v debatách uváděli, že nynější novela přináší jen dočasné řešení lékařské práce. Lékaři podle nich vyčerpají roční limit přesčasových hodin už do poloviny příštího roku. Senát v souvislosti s tím vyzval ministerstvo zdravotnictví a vládu k systémových reformám. Mají vést podle usnesení k většímu důrazu na péči obyvatel o vlastní zdraví a k udržitelnosti zdravotního systému.

Video  Fiala: Protest lékařů? Nešlo jen o peníze! Vložil jsem se do toho, když hrozil pat  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 19. prosince 2023 18:39 )

Bacha....začíná se opět škrtat! 😃 Pokud máš problém s redakcí, tak si tam napiš nebo zavolej, ale netahej to tady do diskuse, nikoho kromě tebe to nezajímá.... 😃

Jirik-ta ( 19. prosince 2023 14:45 )

👍

Jirik-ta ( 19. prosince 2023 14:44 )

😁 zdravotníci kouli na nohu.

Jirik-ta ( 19. prosince 2023 14:43 )

👍

Jirik-ta ( 19. prosince 2023 14:42 )

👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa