Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala po shodně s lékaři děkoval Válkovi. „Nákladná a riziková,“ kritizuje dohodu svaz pojišťoven

Aktualizováno -
8. prosince 2023
17:26
Autor: ČTK, Mii, simao - 
8. prosince 2023
11:42

Zástupci zdravotníků a vlády dnes podepsali dohodu, která ukončí prosincový protest lékařů, kteří podali výpověď z přesčasové práce. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, například byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Protestující dostali příslib, že na navýšení odměňování zaměstnanců nemocnic půjde v příštím roce 9,8 miliardy korun. Dohodu si pochvaluje premiér Petr Fiala (ODS), který děkoval za její dotažení i ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). Naopak Svaz zdravotních pojišťoven označil dohodu za nákladnou a rizikovou.

  • Zástupci zdravotníků, vlády a VZP dnes podepsali dohodu, která má ukončit odmítání přesčasové práce ze strany tisíců nemocničních lékařů.
  • Z peněz, které jdou nemocnicím příští rok z veřejného zdravotního pojištění, dává 9,8 miliardy korun na růst odměňování zaměstnanců.
  • Viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda po podpisu lékaře vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Totéž očekává i premiér Petr Fiala (ODS).
  • Většina nemocnic by se příští týden měla vrátit k běžnému provozu, jsou ale výjimky. Někteří lékaři zatím výpovědi stáhnout nehodlají. Výpovědi z přesčasů podle dřívějších vyjádření komory podalo přes 6100 lékařů, což v řadě nemocnic vedlo od prosince k omezení provozu zejména v plánované péči.
  • Fiala dnes zdůraznil, že při přípravě dohody nešlo jen o platy a mzdy, ale také o pracovní podmínky a podmínky vzdělávání.
  • Měsíční výdělek lékaře má podle dohody vzrůst o 5000 až 15 000 korun, ostatním zaměstnancům o pět procent.
  • Svaz zdravotních pojišťoven (SZP) hodnotí dohodu jako nákladnou a rizikovou. Problém s přesčasy podle něj neřeší.

Podle ministerstva zdravotnictví dohodou o růstu platů jednání nekončí, stejného názoru jsou i lékaři. MZd chce připravit zákon o odměňování zdravotníků, chystá další změnu zákoníku práce a další novely, které mají změnit fungování českého zdravotnictví. Další změny žádají také lékaři. Chtějí dál jednat o přesčasech, ale i o možnosti výsluh.

Většinu potřebných peněz, tj. 6,8 miliardy korun, by nemocnice měly vzít z meziročního navýšení úhrad od zdravotních pojišťoven. Další tři miliardy korun mezi ně rozdělí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za to, že se k navýšení platů a mezd zavážou prostřednictvím takzvaného úhradového dodatku, tedy smlouvy mezi VZP a nemocnicí.

Video  Fiala: Protest lékařů? Nešlo jen o peníze! Vložil jsem se do toho, když hrozil pat  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Fiala: Klíčová dohoda

„Nejsou to peníze, které by šly navíc ze státního rozpočtu. Jsou to peníze, které v tom systému byly, jenom garantujeme, že půjdou na platy a mzdy,“ řekl Fiala před podpisem dohody.

Tu na sociální síti X označil Fiala za klíčovou. Při jednáních podle něj nešlo ale jen o platy a mzdy zdravotníků, ale také o pracovní podmínky a vzdělávání. „Zohledňují náročnost práce lékařů a zdravotníků, ale také nutnost se dále vzdělávat,“ řekl.

Na sociální síti X pak Fiala poděkoval ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). „Děkuji panu ministru Válkovi za jeho trpělivé a dlouhé vyjednávání a jsem velice rád, že k dohodě došlo,“ uvedl Fiala.

„Já myslím, že jsme situaci vyřešili pro tuto chvílí, ale nemůžeme říct, že jsme vyřešili všechny problémy ve zdravotnictví, které se tam nahromadily za uplynulá desetiletí. Musíme dál pracovat na strukturálních změnách,“ upozornil však vedle toho Fiala.

S těmi chce přijít už v příštím roce Válek. „Ty zákony by nás měly posunout zásadním způsobem směrem k západnímu způsobu organizování medicíny, západnímu způsobu vztahu pojišťoven k pacientům a zlepšit nejen dostupnost - a to je stejně důležité - i kvalitu péče,“ řekl ministr.

Kubek: Každý musel z něčeho slevit

„Výsledkem je dohoda, v níž každý musel z něčeho slevit, každý musel ustoupit. Ale díky tomu se dá očekávat, že bude naplněna,“ řekl prezident ČLK Milan Kubek. Dává podle něj čas na přípravu dalších změn.

Budou se týkat i výsluh zdravotníků? Kubek dnes vyjádření o výsluhách mírnil. „Spíš než o výsluhách mluvme o benefitech,“ podotkl. Na sociální síti X vyvolal v týdnu požadavek na výsluhy i mezi lékaři značnou kritiku, vznikly i dvě petice za odvolání Kubka.

Přádův vzkaz lékařům

Viceprezident komory Jan Přáda, který byl od začátku lídrem protestu, po podpisu lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. „Vyzýváme všechny lékaře, vzhledem k tomu, že jsme podepsali dohodu, ke stažení těch výpovědí z přesčasů, pokud se vejdou v rámci přesčasové práce do legálních limitů, samozřejmě,“ řekl Přáda.

„Samozřejmě se z obou táborů ozývají názory, že jedna či druhá strana udělala ústupek, který nebyl nutný,“ doplnil Přáda, který je zároveň předsedou Sekce mladých lékařů ČLK.

Jak výdělky lékařů porostou

Platy lékařů ve státních nemocnicích a mzdy jejich kolegů v krajských, městských či soukromých zařízeních by měly vzrůst o 5000 až 15 000 korun podle stupně dokončeného vzdělání. Odměny všech dalších zaměstnanců nemocnic podle předběžné dohody porostou o pět procent. Celkem půjde o zhruba 160 000 lidí v 316 zdravotnických zařízeních.

Dohodu podepsali Fiala, Válek, Kubek, Přáda, dále ředitel VZP Zdeněk Kabátek, předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Provoz v jednotlivých nemocnicích je nyní omezený podle toho, jak velký podíl lékařů tam odmítl od prosince sloužit přesčasovou práci. Většinou se odkládala plánovaná vyšetření a operace, snížila i se i kapacita operačních sálů nebo lůžek. Většina nemocnice se chce vrátit k normálu v příštím týdnu, některá zařízení to ale před Vánoci neočekávají, protože se plánuje na několik týdnů dopředu.

Svaz zdravotních pojišťoven dohodu kritizuje: Nákladná a riziková

Jako nákladnou a rizikovou hodnotí dohodu s lékaři o růstu platů a mezd na příští rok Svaz zdravotních pojišťoven (SZP). Zvýší podle něj náklady na další roky a problém s přesčasy neřeší, uvedl dnes v tiskové zprávě. Zdeněk Kabátek, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která dá na růst odměňování v nemocnicích navíc tři miliardy korun, dnes na tiskové konferenci k podpisu řekl, že pojišťovna chtěla odvrátit riziko, že se její pojištěnci od ledna nedostanou k naplánované zdravotní péči.

„Věřím tomu, že dnešním podpisem dohody můžu uklidnit naše klienty, že nebude omezená dostupnost zdravotní péče,“ řekl dopoledne Kabátek.

Systém veřejného zdravotního pojištění má příští rok hospodařit se zhruba 500 miliardami korun. VZP jako pojišťovna, která pokrývá asi 60 procent populace v ČR, obhospodařuje z celkové částky zhruba 300 miliard korun.

Dalších šest menších pojišťoven, které se na financování bonifikací nemocnic nad rámec úhradové vyhlášky nepodílejí, sdružuje SZP. „Dohoda sice pravděpodobně odvrátí riziko omezení zdravotní péče v některých nemocnicích pro nejbližší týdny, ale ve všech ostatních aspektech je pro systém veřejného zdravotního pojištění a hlavně pro občany nákladná a riziková,“ uvedl její prezident Ladislav Friedrich.

Upozornil, že již před touto dohodou bylo hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění nastaveno na příští rok schodkově. „Plánovaný deficit se touto dohodou navýší nejméně o další tři miliardy korun a současně trvale zvýší celkové náklady pro další roky. Takto navýšené náklady prakticky znemožní jakoukoliv cenovou dohodu pro rok 2025,“ dodal.

Požadavky lékařů se měly podle Friedricha uspokojovat z kapitoly nemocnic, které mají pro příští rok naplánováno 280 miliard korun. „Řešení nespokojenosti mladých lékařů se ale mělo primárně hledat v každé jednotlivé nemocnici podle konkrétních vnitřních podmínek a možností,“ uvedl.

Současné řešení je podle Friedricha politické a roli pojišťoven oslabilo. „Zdravotní pojišťovny mají zákonem určenou svoji roli v tom, aby nakupovaly zdravotní péči. Nemohou a nemají přímo určovat navyšování platů zaměstnanců ve zdravotnictví,“ napsal.

„Řešení jsme volili s ohledem na to, že tady hrozilo, že naši klienti budou počínaje lednem opožďováni v elektivních výkonech, bude opožďována péče nebo hrozilo uzavřené některých oddělení, to my nemůžeme připustit,“ vysvětlil rozhodnutí pojišťovny Kabátek.

Video  Šéf mladých lékařů o úmorných přesčasech a protestu: Bude mít kdo ošetřit Čechy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

jajas ( 8. prosince 2023 20:03 )

No prostě pojištěnci poskytli peníze na navýšení platů pánům doktorům...... a ti ještě nakonec vrátí poplatky u lékaře, za recept, za každou položku na receptu a za pobyt v nemocnici. A věřím, že ještě něco vymyslí....přestože jsou v práci přetížení.....

jajas ( 8. prosince 2023 19:52 )

Na některé zdravotní výkony nemají, prý, pojišťovny peníze, protože jsou drahé, takže nejsou zahrnuty do zdravotní péče hrazené z pojištění. A ejhle! Ale jen VZP našla­....něk­de..­...a­si když dělala předvánoční úklid....pár miliard? 😨

9876543 ( 8. prosince 2023 19:40 )

Podle precizních výkonů, zejména operatéři.Cvachové zde také jsou, manžel měl výměnu kloubu kolene...jedna perfektní, druhá vymrše­ná..Re­habi­lito­val snad rok, a stejně už nohu neohnul tak jak by se mělo. Až primář při třetí kontrole, mu řekl že je to už zarostlé svalovinou a reoperace již nejde.
Cvach co mu dělal operaci, když byl u něho 2x na kontrole mu pravdu nesdělil..Kdyby se cvach přiznal, tak se mohlo koleno repasovat.
Jenže asi tomu nerozuměl..tak takový by měl za to, že ho nechají prznit lidi,ještě zaplatit, a ne brát plat.Nejsou všichni stejně dobří.

franz ( 8. prosince 2023 19:30 )

Že se těm čehůnům nezdá podivné odkud v té bídě najednou vytáhl nutella 10 miliard pro "nejchudší" vrstvu národa.To vůbec nikomu nevádí, že je přihrál z účtů zdravotních pojišťoven z peněz určených na zdravotní péči pro nás všechny ? A celá ta sebranka se na fotce tváří jako vítězové. Ubohost. Doufám, že jim to v budoucnu někdo spočítá a toto konkrétní jednání bude považovat za zločin.

jajas ( 8. prosince 2023 19:24 )

Chtějí výsluhy, ale asi netuší, že tam existují nějaké podmínky:
Nesmí stávkovat"...to bude pro ně těžké, protože když něco chtějí, tak stávkují, i když....budou mít výsluhy, tak by nemuseli stávkovat....
Nesmí mít vedlejší zaměstnání...to bude u nich také těžké, přišli by o další příjmy...a lidi o doktory....
Měli by nasadit svůj vlastní život....tak to nevím...jedině že by pacošům věnovali v případě nutnosti přežití své orgány? (ledvinu, plíci.....) 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa