Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Matka Alexe unesla do sekty, chlapec po 6 letech utekl: Dojemné setkání s rodinou

Autor: ČTK - 
17. prosince 2023
13:35

Nyní 17letý Alex Batty se vrátil do rodné Británie, šest let poté, co se svojí matkou a dědečkem zmizel na cestě do Španělska. Informoval o tom dnes web stanice BBC. Battyho matka nemá opatrovnická práva a britští policisté nevědí, kde se nyní nachází.

Francouzská média tento týden informovala, že Alexe našel u cesty v podhůří Pyrenejí na jihu Francie řidič dodávky. Mladík měl pravděpodobně za sebou čtyřdenní pěší cestu hornatým terénem. Řidič Fabien Accidini umožnil Battymu přes sociální síť Facebook kontaktovat babičku, a zorganizovat tak jeho návrat do Británie.

Vyšetřovatelé zatím neobjasnili okolnosti, za kterých mladík zmizel, a v případu nenavrhli žádná obvinění. O šestiletém Alexově příběhu je veřejně známých a potvrzených jen málo informací.

„Budeme s ním hovořit takovým tempem, jaké mu bude příjemné, a to nakonec rozhodne o tom, zda bude následovat kriminální vyšetřování,“ uvedl Matt Boyle, zástupce šéfa policejního sboru v Manchesteru, který se případem zabývá.

Alex s matkou a dědem odjeli z Manchesteru na týdenní dovolenou do španělské Marbelly 30. září 2017, píše BBC. Naposledy byli spatřeni v tamním přístavu 8. října, v den, kdy se měli vrátit do Británie.

„Všeobecným přesvědčením je, že od té doby žil Alex v odlehlých pyrenejských údolích, cestoval z místa na místo s jakousi kočovnou komunitou,“ píše BBC a dodává, že místa jsou relativně známá pro lidi, kteří vyhledávají alternativní životní styl. Obyvatelé tamní malé osady La Bastide novinářům stanice řekli, že Alex za poslední dva roky občas přespával v místním penzionu. Podle nejmenovaných zástupců francouzských úřadů se mladík rozhodl odejít, když jeho matka chtěla odjet do Finska.

Alexova babička Susan Caruanová požádala, aby veřejnost respektovala soukromí rodiny, „aby byl jeho návrat co nejpoklidnější“. „Nemohu ani vyjádřit úlevu a štěstí, které cítím, že se Alex našel zdravý a v pořádku,“ uvedla Caruanová podle policejního prohlášení.

Ales Ponec ( 18. prosince 2023 00:33 )

Tak takhle vznikaji drby a famy. Mate "pocit" ? Nerozsirujte ho.

Moly28 ( 17. prosince 2023 23:22 )

Trochu to na mě působí incestně mezi matkou a dědečkem. Tedy pokud to nebyl otec otce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání