Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dovolenkáře čeká změna: Zákaz kouření na španělských plážích?! Omezit chtějí i vapování

Autor: jmr - 
17. prosince 2023
09:47

Španělsko zvažuje zákaz kouření na všech plážích. Tamní ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že si plánuje posvítit jak na kouření, tak na vapování, protože je potřeba chránit zdraví občanů, informuje deník Daily Mail.

Jednou z priorit ministerstva je obnovení antikuřáckého plánu, který by zahrnoval rozšíření nekuřáckých zón i na zahrádky, pláže i auta, pokud v nich jsou přítomní nezletilí nebo těhotné ženy. „Musíme se na ten zákon znovu podívat, protože se nemůžeme otočit zády k jedinému opatření, které může prodloužit životy naší populace a zvýšit kvalitu jejich životů, což je omezení kouření,“ řekla ministryně zdravotnictví Mónica Garcíová.

Obsáhlý plán prevence a kontroly kouření 2021-2025 byl dokončen před rokem a půl, ale nikdy nespatřil světlo světa. Ministerstvo zdravotnictví ho chce nyní vyndat z šuplíku a rozšířit zákaz konzumace tabáku do více lokací.

„Prvním krokem je vytáhnout ho z krabice,“ řekla Garcíová. „Budeme se muset podívat na každý z případů a předpokladů. Plánujeme prostudovat, jak bude tento plán vypadat, jestli je nutné ho rozšířit nebo modifikovat, ale k těmto doporučením máme pevný závazek.“

Poukázala též na vapování, protože v těchto regulacích musí prý být zahrnuty všechny vypouštěče nikotinu a ne jen tabák. „Vapování bude mít precizní regulace a to platí i pro všechny existující regulace tabáku,“ uvedla.

Tyto plány již nyní budí kontroverzi. Starosta Madridu Luis Martínez-Almeida se nechal slyšet, že zákaz kouření na zahrádkách je nesmysl. „Ze zdravotního hlediska kouření samozřejmě není zrovna doporučovaná aktivita, ale zakazovat venkovní kouření mi přijde šílené,“ prohlásil.

Mnoho turisty oblíbených lokací ve Španělsku už nekuřácké pláže rozšířilo. Baleárské ostrovy jich například mají 28. Kouření je přesto v zemi obrovským problémem. Jen na Baleárách se každý rok vyhodí 118 milionů nedopalků.

Španělsko také čelí rekordním vedrům

Zprávy o zákazech kouření přicházejí, zatímco Španělsko zasáhly rekordně horké dny. V Málaze zlomili rekord nejvyšší zaznamenané prosincové teploty, když tam naměřili 29,9 stupňů Celsia. Pláže se tak opět plní turisty, kdežto provozovatelé lyžařských letovisek si budou na svou sezonu muset ještě počkat.

V některých oblastech ovšem horka způsobují sucho a nedostatky vody. Nejhůř je na tom Katalánsko. Kvůli 37 měsícům podprůměrných srážek je situace v okolí Barcelony tak špatná, že tam bude muset být dopraveno 20-30 000 hektolitrů vody.

Video  Povodeň v Madridu zaplavila metro.  - X (dříve Twitter)
Video se připravuje ...

otrusnik ( 19. prosince 2023 09:50 )

Zákaz kouření na plážích je v pořádku ale ve venkovních prostorách to už je omezování.

nadčasový MP ( 17. prosince 2023 18:28 )

V pořádku, čuňata zahrabávají vajgly do písku. 😨

Zobrazit celou diskusi