Letos to budou už páté Vánoce, které královská rodina stráví bez Harryho. Naposledy byli všichni pohromadě v roce 2018 – o rok později Harry s Meghan odjeli do Kanady, aby pak zčistajasna oznámili, že opouští služby monarchie a natrvalo se stěhují do Kalifornie. 

Strategie usmíření

Ačkoli ani letos nebude rodina pospolu, zrzavý princ se svou manželkou překvapili plánem se s rodinou spojit alespoň přes videohovor. A to i se svými dětmi, princem Archiem (4) a princeznou Lilibet (2), a přímo ze svého rodinného sídla v Montecitu. „Jejich novou strategií je usmíření,“ sdělil webu Page Six dobře informovaný zdroj. 

Nová snaha usmířit se je o to překvapivější, že jí po celý letošní rok nasvědčovalo z Harryho strany jen opravdu pramálo. Rodině naložil ve svých nových pamětech Náhradník (nejvíc to schytala asi Karlova manželka, královna Camilla, 76), nešetřil je ani v loňském dokumentu pro Netflix Harry a Meghan, a dokonce ani na několika dalších frontách.  

Skandál za skandálem

Nepomohl ani nedávný skandál s „královskými rasisty“ Karlem III. (75) a Harryho švagrovou, princeznou Kate (41), v nizozemské verzi knihy Endgame (Konec hry) Omida Scobieho (42). Měli to být právě oni dva, kdo se před lety pozastavovali nad možnou barvou kůže v té době ještě nenarozeného prince Archieho, prvního dítěte prince Harryho a Meghan Markleové

Meghan přitom v minulosti otevřeně přiznala, že se Scobiem, který se řadí i mezi její přátele, spolupracovala na knize Cesta za svobodou: Harry a Meghan a vznik moderní královské rodiny. Právě tam bylo vůbec poprvé zmíněno cokoli o tom, že by barvu Archieho kůže někdo v rodině řešil. I kdyby tak za únikem jmen stála náhoda či úmysl někoho úplně jiného, všichni ví, že to byla bezpochyby právě Meghan, kdo informaci spisovateli poskytl. Bratři William a Harry spolu navíc nemluvili už více než rok. 

Přijde usmíření?

Nyní se ovšem Sussexové s královskou rodinou chtějí usmířit. V listopadu rodina poprvé po šesti měsících zavolala králi Karlovi – k jeho 75. narozeninám. Vnoučata Archie a Lilibet dědovi dokonce zazpívala.

Co by se ovšem mohlo zdát jako milý krok, ve skutečnosti Harrymu a Meghan vyneslo pořádnou vlnu kritiky. Dvojice si vysloužila nálepku pokrytců, protože informace o hovoru neudržela v soukromí, ale pochlubila se s nimi veřejně. Trochu to proto vypadalo, že namísto o upřímnou snahu potěšit dědečka, šlo o pokus nahnat si plusové body u veřejnosti.

Vánoční poselství

Král Karel III. mezitím minulý týden nahrál svou vánoční řeč, kterou každý rok sledují miliony lidí po celé Británii i v desítkách dalších zemí Commonwealthu – třeba na Novém Zélandu, v Austrálii, na Bahamách nebo v Kanadě. Každý rok je s panovníkem v záběru několik fotografií, které jsou pečlivě vybrány a naaranžovány v ozdobných rámečcích. 

Nevinné rodinné fotky už přitom v minulosti způsobily nejeden skandál. Zřejmě největší kauzou byly v roce 2019, tedy v době, kdy se Harry postupně trhal od monarchie. Královna Alžběta (†96) si tehdy do rámečků vystavila svého otce, prince Charlese s Camillou a prince Williama s Kate. Po Harrym ani stopy. 

Kdo půjde do rámečku?

Mladší princ se pak cítil dotčen a připadalo mu, že se ho rodina snaží vymazat, píše spisovatel Christopher Andersen ve své knize Brothers and Wives: Inside the Private Lives of William, Kate, Harry and Meghan (Bratři a manželky: Soukromé životy Williama, Kate, Harryho a Meghan). 

„Vždycky je zajímavé sledovat, jaké fotky se dostanou na výstavku – je za tím spousta přemýšlení. Je to hodně o tom ukázat kontinuitu a pokrevní linii,“ sdělil webu Page Six zdroj z paláce. „Všechno má svůj význam a je to pečlivě vybrané – až po předměty v pozadí,“ vysvětlil. Koho si asi král vybral do rámečku tentokrát? 

Anketa

Kdo z královské rodiny je vám nejsympatičtější?

Král Karel III.
Camilla
William
Kate
Harry
Meghan

Harry má jasno

Podle zdrojů z okolí prince je zřejmé, že toho má Harry už všeho dost a moc rád by se s rodinou usmířil. „Ovšem, že chce mít s Karlem III. lepší vztah. Je to přece jenom jeho otec,“ prozradil jeden z nich. Zda se mu to skutečně podaří, to je zatím ještě ve hvězdách.

 

Video
Video se připravuje ...

 .

Fotogalerie
111 fotografií