Vnoučata krále Karla III. už se ve Velké Británii nebudou cítit doma. Alespoň to tvrdil princ Harry, když se minulý týden opět postavil před londýnský vrchní soud. Vévoda ze Sussexu před ním napadá rozhodnutí ministerstva vnitra o zkrouhnutí jeho ochranky při pobytech ve VB, podle vlády by ale stížnost měla být zamítnuta.

Moje děti tu nebudou doma 

„Velká Británie je můj domov. Je také centrem dědictví mých dětí a místem, kde bych si přál, aby se cítily doma, i když aktuálně žijí ve Spojených státech. To se ale nestane, pokud nebude možné je na britské půdě udržet v bezpečí,“ prohlásil srdceryvně princ. 

K odchodu nás donutili!

Harry sice svou domovinu zdánlivě opustil dobrovolně, podle jeho slov byl ale ke kroku donucen a nezbyla mu žádná jiná možnost, než se odstěhovat do zahraničí. „Nemůžu vystavit nebezpečí moji manželku, a vzhledem k mým životním zkušenostem, nechci vystavit zbytečnému nebezpečí ani sebe,“ pokračoval.

Mladší syn krále Karla III. měl nárok na policejní ochranu, než se on a jeho manželka Meghan oficiálně vzdali svých rolí v královské rodině a odstěhovali se v roce 2020 do Spojených států, odkud Meghan pochází. Ministerstvo vnitra poté rozhodlo, že Harry nemá nárok na osobní policejní ochranku během pobytu v Británii, i kdyby si náklady hradil sám. Manželé od té doby spoléhají na soukromou ochranku, ta ale nemá v zahraničí dostatečné pravomoci a nemůže získat přístup k britským tajným informacím.

Právo na bezpečnost

Harryho právnička Shaheed Fatimaová uvedla, že Harry byl vystaven nezákonnému a nespravedlivému zacházení. „V tomto případě jde o právo na bezpečnost a ochranu člověka. Pro nikoho z nás nemůže existovat právo, které by mělo větší význam,“ dodala.

Výkonný výbor pro ochranu královské rodiny a veřejných činitelů, známý pod zkratkou RAVEC, který schvaluje přidělení ochranky členům královské rodiny a dalším osobám, jako je například premiér, podle advokátky nedodržel své vlastní zásady a nezacházel s Harrym stejně jako s jinými osobnostmi. Rovněž mu nesdělil, proč se tak rozhodl.

„Harryho konzistentní postoj byl - a zůstává - že by mu měla být poskytnuta státní ochrana s ohledem na hrozby či rizika, kterým čelí,“ uvedla právnička.

Anketa

Kdo z královské rodiny je vám nejsympatičtější?

Král Karel III.
Camilla
William
Kate
Harry
Meghan

Právník britské vlády James Eadie uvedl, že s Harrym bylo zacházeno „na míru“ a že bude „příležitostně“ zařazen do kohorty osob, kterým je poskytována ochrana. To je ostatně běžný postup u ostatních významných osobností, které zemi navštíví – ochranka se jim přiděluje podle aktuálně vyhodnoceného stupně nebezpečí. 

Soudce Peter Lane rozhodl, že pouze úvodní prohlášení v případu se mohou konat veřejně, přičemž převážná část řízení bude uzavřená, aby se zabránilo ohrožení bezpečnostních opatření.

 

Video
Video se připravuje ...

 .

Fotogalerie
314 fotografií