Paní Sylvie zrovna vezla kvas z velevzácných mišpulí jen do pár kilometrů vzdálené pálenice v Březnici. Věděla, že musí brzy domů, její Wikita, dvouapůlletá fenka welššpringršpaněla, měla totiž za pár desítek hodin poprvé rodit. Jenže osud tomu chtěl maličko jinak.

„Nezdržela jsem se v pálenici určitě ani celou hodinu, ale už když jsem otevírala doma dveře, ocitla jsem se téměř v šoku. Wikita se totiž pustila o něco dříve do maminkovských povinností a první štěňátko už bylo na světě,“ popisuje chovatelka běh věcí.

Fantastický výkon

Mladá fenka pak pokračovala v porodu obdivuhodným tempem a během necelých čtyř hodin přivedla na svět dalších osm krásných štěňátek loveckého plemene. „Bylo to úžasné, na to, že rodila poprvé, fantastický výkon. jsem myslela, že je hotovo. A představte si, ona za chvíli doplnila úžasnou kolekci miminek ještě jedním, už tedy posledním pejskem,“ vzpomíná na horké chvíle fenky, ale jistě také svoje, paní Sylvie, které u porodu asistovala vnučka Petra (8).

Pomáhá psí teta

Paní Sylvie teď má příjemnou starost nejen o poslušnou a velmi úspěšnou prvorodičku, ale o devět nádherných potomků. A radost s ní sdílí i další chovaná fenka, šestiletá Nelly, která se na psí mimina nemůže vynadívat a je mamince po boku coby starostlivá »teta«. Dosud nevidoucí štěňata se na svět, své sourozence i maminku podívají očima poprvé zhruba po čtrnácti dnech.

Páníčky teprve vybere

„Už teď lidé signalizují o štěňata značný zájem, ale ještě je čas. Věřím, že se všechna dostanou do těch nejlepších rukou,“ vypráví s hrdostí i vírou v dobré nové majitele paní Sedlářová s tím, že na zdraví štěňat i jejich statečné maminky si připije vlastní vzácnou mišpulovicí.

Z prcků budou cvalíci

Narodili se čtyři pejsci a pět fenek, porodní váha štěňat byla 400 gramů. Noví majitelé si je odeberou ve dvou měsících, to už budou mít kolem pěti kilogramů. V dospělosti pak mohou v kohoutku měřit až 48 centimetrů a vážit okolo dvaceti kilogramů.

Vodní lovec

Welššpringršpaněl je plemeno původem z Velké Británie. Byl používán při lovech nošení vodního ptactva. Je ale také velmi přátelský, přítulný, energický aktivní. Nebývá agresivní ani nervózní, miluje pohyb a lov, ale také rodinu a děti. 

 

Video
Video se připravuje ...

Poslední letošní soutěž s Mountfieldem je v plném proudu. Vánoční a zimní fotky mazlíčků plní facebook Blesk tlapek Kateřina Bokrová Lang, čtenáři

Fotogalerie
8 fotografií