Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dojemná zpověď moderátorky o záchraně psů z Djerby: Věděli jsme, že je zastřelí. Nešlo je tam nechat

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. prosince 2023
15:40
Autor: Bára Holá - 
12. prosince 2023
14:30

Dovolená na Djerbě se v jeden moment změnila v záchrannou akci. V psí záchrannou akci. Moderátorka Lucie Černá se společně s dcerou a manželem se rozhodli psí smečce zařídit nový domov a dovézt je do České republiky. Jenže, nic není jen je tak!  Co vše obnáší dopravit zvíře ze země mimo Evropskou unii? Kolik stojí zdravotní péče? Jaká povolení jsou potřeba? A jaký měl tento příběh konec? O tom moderátorka promluvila v dnešním Epicentru.

Vše začalo úplně nevinně. Hned první den dovolené na pláži rodinka narazila na smečku štěňat. Od lehátka se jim už nehnula.  A jak říká moderátorka Lucie Černá, jejich dcera si všechny psy ihned oblíbila a rozdala jim jména. Každý den pak s nimi trávili na pláži. Postupně se tak i dozvídali informace o tom, jak to se psy na Djerbě vlastně chodí.

„Věděli jsme, že jednoho krásného dne po sezóně jim pravděpodobně ten život skončí. A to byl vlastně hlavní důvod, proč jsme tu akci spustili, protože jsme věděli, že dvakrát ročně je vládou nařízená likvidace. Vždycky po sezóně probíhá celoplošná, vládou nařízená likvidace právě těchhle pejsků na plážích. Tady jsme věděli, že mají před sebou třeba ještě 3,5 měsíce života, než je zastřelí,“ vzpomíná Lucie na moment, kdy se rozhodli pejsky zachránit.

Věděli jsme, že to musíme dotáhnout

Bylo rozhodnuto Ajshu, Sáru, Lucky, Emu, Zuzanku, Elišku a Vojtu, dostanou domů. Možná si zprvu neuvědomovali, do čeho se vlastně pouští, ale rozhodli se bojovat. Začal kolotoč, ze kterého nešlo vystoupit. Ještě před odletem z dovolené šesti psím slečnám a Vojtovi sehnali místo v tamním  útulku, které jsou z pravidla přeplněné.

„ My jsme vůbec nevěděli, do čeho jdeme z toho důvodu, že jsme nevěděli, co to všechno obnáší, že jde o třetí zemi, že musí být tři měsíce v karanténě ti pejsci, že jde o třetí zemi, že musí podstoupit jedno očkování, druhý očkování, krevní test, který se posílá do Německa do laboratoře 30 dnů po prvním očkování, pak se na něj čeká. Informace, které jsme si o tom pak začali hledat, tak jsme hledali až v momentě, kdy jsme je už měli v útulku a už jsme věděli, že to musíme dotáhnout,“ popisuje své odhodlání Lucie a dodává, že bez pomoci a podpory lidí by to neklaplo.

Psy našli v kritickém stavu

V Čechách založili transparentní účet, zvedla se obrovská vlna solidarity a podpory. Díky sociálním sítím, přes které se veřejnost o příběhu z Djerby dozvěděla, se během několika hodiny podařila vybrat částka, která měla zajistit, nový život němým tvářím. Peníze měli pokrýt stravu i lékařskou péči. Do útulku Lucie s manželem poslala na podporu, záchranu i veterináře první částku, 130000 korun. Jenže nic není vždy, tak jak vypadá. Po návratu na Dejrbu našli dvě feny ve zbídačeném stavu, dávali jim 10% šance na přežití.

„Měly na sobě skoro každá tak 40 klíšťat. Ta doktorka nám řekla, že mají tak 10 % šanci, že se dožijí rána. Takže si je tam nechala, nasadila jim kapačky, udělaly se jim testy,“ zavzpomínala v Epicentru Lucie.

Slzy dojetí

Nakonec se ale vše v dobré obrátilo. Fenky se podařilo zachránit a je stejně jako ostatní čtyřnohé kamarády přemístili do psího hotelu, kde už čekali na transport do Čech. Po dlouhém vyřizování papírů, kdy každý ze psů musel mít okolo čtyřiceti potvrzení a dokladů, přišel den D, který Lucie s rodinou prožívali velmi emotivně. Ani dnes se Lucie ve studiu Epicentra neubránila slzám.

„Manžel mě takhle nikdy neviděl a říkal, já tě takovouhle vůbec neznám. Asi to bylo i tím, že to nebylo o mně nebo o mojí rodině. Podílelo se na té akci tolik lidí a dali do toho tolik peněz a všechno nám tím usnadnili, tak jsem se bála toho zklamání,“ s vděčností a pokorou řekla ve studiu Lucie Černá a na závěr dodala,“ Jsou tady.“

Radek Novy ( 13. prosince 2023 15:15 )

Myslím si že paní tímhle nic nevyresila,ano zachránila pár psů a co dál?
V Čechách jich je málo v útulkach?
Na Djerbe jich tam běhá stovky,zkrachovalé hotely tam jich je plno,ani se nedivím že to vláda řeší likvidaci asi jinej způsob nemají.
Djerba žijehlavne s turismu a to je pro ně to hlavní.

Lucie Jiroutová ( 12. prosince 2023 22:16 )

Jezis a co by z toho měla? Ze je v nějakým blesku? Za pejskama na Djerbu letěla několikrát , zkontrolovat je, zjistit jak se mají a jak na tom jsou zdravotně. Litala tam naotocku. Potom je složité dostávali do ČR. Takže opravdu to nedělala pro zviditelnění, to mohla přispět nějaký větší peníze tady v ČR a udělat si na tom promo. Někdo nedela nic a když někdo udela dobrej skutek, tak tady u nás musí kazdej do toho šťourat , ze se chtela zviditelnit. Kdyby kazdej udělal dobrý skutek místo těch kecu tady, hned je na tom světě lip.

Uživatel_5413502 ( 12. prosince 2023 21:13 )

A hlavně dobrý PR

Uživatel_5413502 ( 12. prosince 2023 21:12 )

Madam, za cizí peníze budu zachraňovat pejsky z celé planety, hlavně že se zviditelnit a budu slavný. Nebo nemám pravdu. Tady o pejsky vůbec nešlo. O reportérce BBC která z Indie zachránila holčičku odsouzenou k smrti hladem na ulici se vůbec neví. Taky o tom napsala až ta holčička které je dnes asi 20 let. To je hrdinstvi

Uživatel_5413502 ( 12. prosince 2023 21:08 )

Máte pravdu, je to kapka v moři a ty peníze na za hranu pár pejsků i když jsou krásní, mohly pomoct naším útulkům. Ale podle mne tady nejde vůbec o pejsky, ale zviditelnění se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa