Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Každý desátý umírá kvůli alkoholu! Dopravní expert o největším hříchu českých řidičů

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, mah, inf - 
30. března 2023
05:00

„Největší hřích českých řidičů je alkohol,“ tvrdí dopravní expert z Platformy Vize O Roman Budský. V Epicentru Blesk Zpráv popsal, proč i přestože jsme jen jedna z pěti zemí Evropské Unie, která má nulovou toleranci alkoholu při řízení, je absolutně proti zvýšení hranice tolerance alkoholu, a to nejen pro motoristy, ale také cyklisty.

„Alkohol je nebezpečný,“ zdůrazňuje Budský a své tvrzení podpořil i dostupnými statistikami: „Loni měl alkohol na vině 46 mrtvých, celkově bylo 454 obětí, čili každý desátý zemřel při nehodě s asistencí alkoholu.“ Podle zkušeného experta, který se bezpečnosti na silnicích věnuje desítky let, je zarážející zejména to, že Česká republika patří mezi pět států v Evropské unii, jež mají nulovou toleranci, ale dlouhodobě se pohybuje kolem 10 % úmrtí na vozovkách zaviněných alkoholem.

„Řídíš? Tak nepij!“

„Je zajímavé, že když přijdete někam na návštěvu, první, co slyšíte, je: Dej si panáčka nebo pivo. Když odmítnete, buď si myslí, že je nemáte ráda: Ona se se mnou nenapije, asi jí nesedím, anebo jste hned přeléčený alkoholik, ale když tenhle ten samý člověk něco způsobí pod vlivem alkoholu, úplně se to otočí, a řeknou: Nezodpovědný zvíře, už ho sem nezvi,“ popsal častý paradox naší společnost. „Podle mého názoru je potřeba říct: Řídíš? Tak nepij. Vyber si, buď budeš řídit, nebo pít, ale nekombinuj to, ono to nemusí dobře dopadnout.“

Ve většině zemí Evropské unie je tolerance alkoholu při řízení 0,5 promile. Budský je zásadně proti zvýšení hranice tolerance u nás. „Kolegové z ostatních států, kde mají půl promile, nám říkají: Prosím vás, jediná věc, ve které se u vás v Česku můžeme inspirovat, je nulová tolerance alkoholu. Čili my jdeme směrem k vám, propána krále, nechoďte nám naproti,“ vysvětlil Budský a také upozornil na to, že ve většině zemí je hranice půl promile určena pro zkušené a vyježděné řidiče, ale pro začínající řidiče, řidiče kamionů nebo autobusů je také nulová.

Nebezpeční cyklisté

„Celkově v Evropské unii umírá při nehodách s alkoholem zhruba čtvrtina obětí dopravních nehod. To je docela dost a říká se, že vlastně by 80 % z těch mrtvých mohlo žít, pokud by byla nulová tolerance všude v rámci Evropské unii,“ popsal další důvod, proč je rozhodně proti. A co se cyklistů týče? „Rozhodně jsou nebezpeční, navíc když vezmeme skupiny účastníků silničního provozu, cyklisté jsou skupinou, která má největší počet zaviněných nehod s podílem nebo s přítomnosti alkoholu, téměř 30 % nehod tady zaviní cyklisti s přítomností alkoholu,“ uvedl Budský  a dodal, že u chodců je to 12 %.

„Navíc ten člověk řídí jednostopé vozidlo, takže už samo o sobě je problém udržet rovnováhu, a pokud bude napitý, bude to nebezpečné nejenom pro něj, ale i pro ty, kteří ho budou míjet, protože spadne třeba do jízdní dráhy automobilu, který se bude snažit na poslední chvíli zabránit střetu, strhne řízení, může dojít k nějaké smrtelné dopravní nehodě,“ popsal možná scénář a otevřeně přiznal, že v této debatě zdravý rozum zvítězí. „Opravdu je to jediná věc, kterou se můžeme na světě pochlubit. Máme nulovou toleranci a udrželi jsme ji tradičně po celou dobu,“ vysvětli, že bychom v tomto ohledu mohli být na naši zemi vlastně pyšní.

7000 odmítnutí dechové zkoušky

Dalším problémem, který podle Budského stojí za změnu systému, je možnost odmítnutí dechové zkoušky na přítomnost alkoholu. Upravit by se měly výše trestů v případě takového jednání. „Pokud odmítnete dát vzorek na přítomnost alkoholu nebo drog v krvi, spácháte přestupek. Pokud vám ale prokážou, že kdybyste vzorek dala, měli byste nad promile, to už se bavíme o trestném činu a jeho postihy jsou neporovnatelně přísnější,“ vysvětluje, proč se každý rok policie setkává s tolika případy odmítnutí zkoušky. Jen za loňský rok to podle jeho slov bylo okolo 7000 řidičů.

„Já jsem přesvědčen o tom, že k tomu měli náramně dobrý důvod, že se cítili být v té části, která už koketuje s trestným činem, a věděli, že ten postih by byl daleko přísnější, čili podle mého názoru by odmítnutí mělo být trestáno stejně přísně.“ Podle Budského by to byl vzkaz opilcům, že se to tolerovat nebude. „Ale i vzkaz většinově veřejnosti. Začínáme alkohol brát skutečně vážně a budeme lidi trestat a budeme vyslovovat dlouhodobý zákaz řízení. Případně si do budoucna říct: Jsou lidé, kteří za volant skutečně nepatří a měli by mít vysloven i zákaz doživotní,“ shrnul na závěr.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa