Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tomášovi v 17 letech našli zhoubný nádor: Matka promluvila o statečném boji i návratu nemoci

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
12. prosince 2023
05:00

Tomáš byl diagnostikován ve svých sedmnácti letech osteosarkomem, neboli zhoubným nádorem kosti. V dokumentu Proč právě my? mohou diváci České televize sledovat jeho statečný boj s touto nemocí a jejími důsledky. Tomáš podstoupí složitou operaci ramenního kloubu, během které je mu včetně paže nahrazen endoprotézou. Během posledních epizod se mu bohužel začíná objevovat v místech jizvy zánět. Po skončení natáčení už je bohužel jasné, že nemoc se vrátila. Jeho maminka Veronika Halabuková ve studiu Epicentra otevřeně hovořila o tom, jak se jejich životy změnily po natáčení dokusérie režiséra Janka Jirků. Pozvání do studia přijal i přední český dětský onkolog Jan Starý.

„Od školy se už úplně upustilo, protože, než se ta nemoc vrátila, tak přestoupil na novou školu, kde udělal přestupové zkoušky, protože nastupoval rovnou do druhého ročníku. Ale bohužel tím, že se to onemocnění vrátilo a bohužel vlastně tu druhou léčbu už snášel hodně špatně, byl věčně bez krvinek, hrozně vyčerpanej, takže nějaká škola, ta šla úplně mimo,“ vysvětlila maminka Veronika Halabuková s tím, že se dohodli se školou, že syna Tomáše prozatím nechají v klidu a časem se uvidí, zda se do školy vrátí.

„Je doma a uvidíme, co bude. Teď mu schválili plný invalidní důchod, už neomezeně, protože tím, jak už nemá endoprotézu, tak ta ruka je hadrová, on sice jako by hýbe prsty, ale není tam už ta motorika taková, jak bychom si představovali,“ uvedla Veronika Halabuková. Tomášovi totiž během jednoho týdne v podpaží vyrostl velmi bolestivý útvar, který musel být operativně odstraněn, a vzhledem i k pokračujícímu zánětu mu byla  z těla vyjmuta celá endoprotéza.

Podpůrná léčba

Emeritní přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie fakultní nemocnice Motol, profesor Jan Malý vysvětlil, že onkologie nepracuje vždy s pojmem vyléčení: „Někdy je to pojem léčení a ta léčba běží, i když třeba bezprostředně nevede k vyléčení, ale nádor se drží na uzdě a objevují se nové léky a nové možnosti, takže nádor se tak mění v chronické onemocnění, které vyžaduje dlouhodobou a komplexní léčbu, kde jedna role jsou  léky, co dostává Tomáš, ale druhá role je potom ta podpora psychická a komplexní, třeba jako invalidní důchod, to všechno vlastně je součástí toho, čemu se říká paliativní nebo podpůrná léčba.“ Do té neodmyslitelně patří podle profesora Starého i finanční stránka:  „Ta rodina většinou dopadá tak, že matka musí zůstat doma s dítětem na blíže neurčenou dobu. Otec vydělává, do toho jsou tam další děti, takže je to nápor, který ne každá rodina unese."

Tomáš každý týden absolvuje chemoterapii, která je mu aplikována do žil. Sám se na všech šest dílů dokumentární série ještě nepodíval. „Zatím se odvážil koukat na čtvrtý díl, jako by kousek viděl, ale jeho zajímá  ten třetí díl, ta operace. Ale zatím ještě na to nedostal odvahu se podívat," prozradila maminka.

Osamocený boj

V dokumentu bylo několikrát zmíněno, že mnohdy člověk zůstává na takto vážnou nemoc v podstatě sám. „V tu chvíli, ono to asi není úplně o tom, že by to okolí s vámi nechtělo komunikovat, ale oni se vlastně bojí, bojí se, na co se mají zeptat, na co se nemají ptát, takže tak, jak je to těžké pro nás, tak je to těžké v tu chvíli i pro ně,“ přiznává Veronika Halabuková a zároveň zmiňuje, že doufá, že diváci v dokumentu uvidí, že se rodiny snaží žít dál a není třeba se jim stranit. „Protože ty rodiny v tu chvíli to okolí taky potřebují, ale bohužel zatím je to tak, že opravdu zůstanete s tou blízkou rodinou, možná nějakých pár přátel, ale zbytek se stáhne,“ popsala svou zkušenost, kterou protvrdil i profesor Starý.

Po odvysílání prvních dílů série se na paní Halabukovou strhla lavina dotazů, na které se v rámci možností snaží odpovídat. „Píše mi spousta lidí, i spousta těch, co se v uvozovkách odtrhli. Ptají se a snaží se být jakoby teď nějakou oporou nebo spíš nám drží pěsti a myslí na nás,“ uvedla v závěru rozhovoru.

pragver ( 13. prosince 2023 08:07 )

👍 👍 👍

pragver ( 13. prosince 2023 08:02 )

No, jestli si toho svého kamaráda taky takhle podporoval, tak to možná sám zabalil ! Každý tělo je jiný a vždy je lepší pacienta povzbudit a dát mu naději, že se to dá a musí tak a tak zvládnout, než ho ještě dorážet blbýma kecama !

Donna ( 12. prosince 2023 15:09 )

Souhlas, hodně zdraví..., všechno ostatní je nepodstatné 🙂

Donna ( 12. prosince 2023 15:07 )

V dokumentu bylo několikrát zmíněno, že mnohdy člověk zůstává na takto vážnou nemoc v podstatě sám ...


Pravdivé, smutné, tragické 😔🖤

Donna ( 12. prosince 2023 15:06 )

clarabella : , lépe bych to nenapsala 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa