Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékař popsal boj o život miminka s leukémií. V Česku onemocní rakovinou 350 dětí ročně

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. prosince 2023
15:42
Autor: Pavlína Horáková, hol - 
11. prosince 2023
14:33

350 dětí ročně je v České republice diagnostikováno nádorovým onemocněním. Zatímco v 60. letech minulého století se dařilo zachránit jen 3% z nemocných dětí, v současné době je to něco okolo 85%. Rakovina je však i nadále druhou nejčastější příčinou úmrtí v dětském věku a její léčba je extrémně náročná nejen pro pacienty, ale také jejich blízké a lékaře. Nejen o tom jak je na tom dětská onkologie dnes odpovídal na otázky Pavlíny Horákové v dnešním Epicentru emeritní přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, profesor Jan Starý.

Noční můra, které se obává snad každý rodič. Rakovina, diagnóza, která se ozve bez varování. Dětských nádorů jsou desítky a ani ti největší odborníci s jistotou nedokáží říci, odkud se berou. Rodičům i dětem pak nabíhá jediná otázka. Proč právě my?

„My máme určitou odpověď jenom asi u 10 % dětí s nádory, kde víme, že je určité predisponující onemocnění vedoucí k riziku vzniku nádoru, což je vlastně minimum, a u 90 % nevíme, proč právě my,“ řekl v Epicentru přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, profesor Jan Starý.

Necháváme si otevřená vrátka

Sdělit rodičům krutou diagnózu není pro lékaře úplně jednoduchá věc, který podle profesora Starého musí být zároveň i psychologem. Informace říkají průběžně a to jak na tom pacient je, dávkují postupně.

„Na začátku víme třeba jenom název nádoru, ale nevíme přesně ještě další podtypy toho onemocnění, nevíme ani v reakci na léčbu. Takže vždycky si necháváme otevřená vrátka. Informace je průběžná,“ uvedl profesor a zdůraznil, že záleží i na věku dítěte. Jinak se k tomu staví s dospívajícími dětmi, než s těmi malými.  

„Je to důležité, aby ti zejména dospívající věděli, co je čeká, mohli se k tomu i vyjádřit a něco jiného je u malých dětí, kde ta informace záleží na věku,“ vysvětlil profesor Starý.

Své o tom ví i Veronika Halabuková, maminka 19letétho Tomáše, kterému rakovinu diagnostikovali před dvěma lety. Vše tehdy odstartovala bolavá ruka.

„Začal upozorňovat na to, že ho to bolí hodně v noci. Tenkrát zbystřil, lékař a poslal ho na magnetickou rezonanci a tam se prokázalo to, že se jedná o nádorové onemocnění,“ řekla v Epicentru Tomášova maminky, která společně s dalšími rodinami natočili dokument pro Českou televizi s názvem Proč právě my?

Vzácné nádory

Dětských nádorů je přes sedmdesát. Podle emeritního přednosty kliniky dětské hematologie a onkologie se dá říci, že dospívající mají jiné nádory než ti úplně nejmenší. Dobrou zprávou je, že počet diagnostikovaných nijak výrazně nepřibývá.

„Výskyt dětských nádorů do toho věku 18 let je dán. Ten nárůst je minimální, dá se říci, asi tak o 1 % ročně, takže to ani nezaznamenáme. Přibývají ale nepatrně a zůstává ten počet daný, jenom se mění ty proporce těch jednotlivých nádorů, protože některé jsou tak vzácné, že třeba vidíme jednou do roka nebo je dokonce jednou za několik let, protože dětských nádorů je přes 70, ale jenom část z nich se vyskytuje relativně často, to jsou hlavně leukémie, nádory mozku a pak některé ty sarkomy.“ Dodal profesor Jan Starý v Blesku.

Rakovina si nevybírá, věk nehraje roli

Zákeřné onemocnění může udeřit bez varování v jakémkoli věku. Dokonce se tímto onemocněním může dítě už narodit.

„Zápasíme o život dítěte, které se narodilo s leukémií. Už měl první projevy na porodním sále a teď jsou mu necelé tři měsíce. A je to docela zápas, ale teď strávil první víkend s maminkou doma,“ uzavřel s nadějí profesor Jan Starý.

Proč právě my? Je i název dokumentární série České televize, která mapuje osudy rodin, kde tato zákeřná nemoc udeřila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa