Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Mami, dům tety vybombardovali.“ Palestinka přišla v Gaze o rodinu, přeživším chce pomoct do Londýna

Autor: ver, ČTK - 
8. prosince 2023
15:50

Khitam Attaallah Elianová ztratila při bombovém útoku v Pásmu Gazy 42 příbuzných. Své blízké, kteří přežili, chce přivést do bezpečí jejího domova v Londýně. Izraelský nálet, během něhož byl zničen dům sestry Elainové, přežili pouze její švagrová, dvě neteře a synovec. Žena se rozhodla odletět do Egypta, aby jim pomohla, jak jen to bude možné, píše BBC. Izraelské údery na Pásmo Gazy zabily od 7. října 17 487 lidí, tvrdí palestinské úřady, které ovládá hnutí Hamás. Údaj nelze nezávisle ověřit.  

„Moje dcera vešla do pokoje a rozsvítila světlo. Řekla: ‚Mami, dům tety Ayah byl vybombardován‘,“ vzpomíná Elianová na noc, kdy se dozvěděla o smrti svých příbuzných. „Tu zprávu jsem nedokázala pobrat, začala jsem křičet a ptát se, zda zemřeli všichni. Dcera s manželem se mě snažili uklidnit,“ popisuje. 

Rodina Elianové byla mezi prvními, kteří opustili své domovy v Gaze a přestěhovali se do domu její sestry v oblasti Al-Nuseirat v centrální části Pásma Gazy. „Dvaačtyřicet z mé blízké rodiny, včetně mých rodičů, mých bratrů a sester, jejich dětí a vnoučat. Všichni najednou zmizeli,“ řekla Elianová. 

Přestože Palestinka, která momentálně žije v Londýně, truchlí nad ztrátou mnoha členů své rodiny, teď se dle svých slov soustředí především na to, aby přivezla své přeživší příbuzné do Spojeného království. „Pokoušela se podat žádost britské vládě, ale mí příbuzní nemají zahraniční pasy, takže se nemohou dostat ven,“ řekla Elianová s tím, že již vyhledala právní pomoc. 

Elianová dodala, že pokud se v oblasti v budoucnu podaří udržet mír, chce se se svou rodinou řádně rozloučit. „Až válka skončí, chci odjet do Gazy. Klidně jen na pár dní, abych viděla, kde je pohřbena moje rodina, a abych je naposledy objala,“ dodala. 

Video  Pozemní operace Izraele v Pásmu Gazy  - IDF
Video se připravuje ...

owner ( 9. prosince 2023 15:27 )

Naštěstí dalších 178 příbuzných přežilo.

Zobrazit celou diskusi