Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Z Pásma Gazy evakuovali 28 předčasně narozených dětí do Egypta. Čtyři miminka zemřela

Autor: ČTK, lig - 
20. listopadu 2023
14:42

Do Egypta bylo dnes z nemocnice v Pásmu Gazy evakuováno 28 předčasně narozených dětí, uvedl Palestinský červený půlměsíc. Podle egyptských státních médií jich bylo evakuováno 29. V Egyptě budou děti v péči lékařů. Novorozenci byli dříve v nemocnici v Šífa v Gaze, kde už několik miminek přišlo o život kvůli kolapsu zdravotního systému, který částečně způsobily výpadky elektřiny v důsledku vyčerpání paliva, píše agentura Reuters.

V neděli Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že z nemocnice Šífa bylo evakuováno 31 předčasně narozených miminek ve velmi vážném stavu a že budou převezena do Egypta, kde dostanou potřebnou péči.

Podle ředitele nemocnice během dvou dní před evakuací v Šífě zemřela čtyři miminka. List Haarec píše, že evakuovaní novorozenci byli nejprve převezeni do nemocnice v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Tři z nich v této nemocnici podle listu zůstávají vzhledem ke svému zdravotnímu stavu.

Na záběrech egyptské televize bylo dnes vidět, jak zdravotníci při evakuaci opatrně miminka zvedají v sanitce a umisťují je do přenosných inkubátorů, ve kterých byla následně převezena přes parkoviště do jiných sanitek.

Šífu, největší nemocnici v Pásmu Gazy, v posledních dnech opustilo na základě nařízení Izraele několik tisíc pacientů i lidí, kteří se tam skrývali.

Do nemocnice vstoupila izraelská armáda, aby tam provedla razii, protože pod zdravotnickým zařízením se podle ní nachází infrastruktura využívaná bojovníky Hamásu. V neděli izraelská armáda oznámila, že pod nemocnicí nalezla tunel dlouhý 55 metrů, o němž se domnívá, že sloužil Hamásu.

V nemocnici Šífa ve složitých podmínkách stále zůstává asi 250 pacientů v těžkém stavu, které nebylo možné přesunout jinam, píše agentura AP. Podle ní jde mimo jiné o pacienty se zanícenými ranami. V nemocnici není voda, elektřina, palivo ani jídlo a chybějí léky.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ivana kollerova ( 20. listopadu 2023 21:12 )

tohle divadylko mi pripomina jak Biden ve volbach dostal v nekterych oblastech vice hlasu, nez bylo volicu.

Zobrazit celou diskusi