Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Turistku pokousal obří netopýr: Chytila smrtelný lysavirus, lékaři se ji snaží zachránit

Autor: hpe - 
12. října 2023
18:14

Během idylického rodinného pobytu důchodkyni Sandi Gallowayovou pokousal netopýr přenášející smrtelný lysavirus. Nicnetušící žena si zprvu vůbec nepřipouštěla, že by se jí mohlo cokoliv stát. Odkládaná návštěva u lékaře odhalila potencionální rizika a doktoři jí nasadili intenzivní léčebnou kúru.

Poklidná dovolená manželů v Cairns v Austrálii se proměnila v noční můru. Když se Sandi Gallowayová se svým manželem vracela po kafi s přáteli okolo jedenácté večerní hodiny zpátky do hotelu, čekalo ji překvapení. Na Sandi, která je ještě k tomu částečně slepá, zaútočil kaloň australský. Vyděšená Sandi se  po tvorovi instinktivně ohnala rukou. Přestože se jí podařilo savce hned odehnat, bylo už pozdě. Netopýr jí stačil uštědřit dvě kousnutí přímo do čela.

Tento druh patří mezi největší druhy netopýra a rozpětí jeho křídel činí 1,5 metru. Sandi chvíli odmítala, že tvor, který ji takto zohyzdil, je netopýr. Myslela si nejdřív, že šlo o pavouka.

„Nechtělo se mi věřit, že mě kousnul zrovna netopýr,“ popisuje Sandi svůj šok v článku pro New York Post. 

Žádné příznaky

Kromě únavy a nechutenství neprokazovala žádné symptomy, které by indikovaly, že je s ní něco v nepořádku. Sandi si z toho tudíž hlavu nedělala. Pár se vrátil domů a zdálo se, že vše bude jako dřív. Rozhovor s dcerou však Sandi vyděsil a odhodlal k návštěvě lékaře.

„Nechtěla jsem být za hlupáka a jít s pouhým kousnutím k doktorovi, protože jsem si myslela, že tohle se přece v reálném životě neděje. Potom jsem ale vše vyprávěla mé dceři a ta mi řekla, že bych mohla chytit vzteklinu a umřít,“ konstatuje Sandi v deníku New York Post.

Stoprocentní úmrtnost

Na základě rozhovoru s dcerou se Sandi okamžitě objednala k doktorovi. Ten jí se zděšením sdělil, že kaloň australský přenáší smrtelný lysavirus, a pohotově ženu poslal za odborníkem.

Lysavirus napadá nervový systém a má stoprocentní úmrtnost. V celé Austrálii od roku 1996, kdy byl virus identifikován, na jeho následky zemřeli tři lidé. Všichni zesnulí se nakazili ve stejné oblasti spolkového státu Queensland v Austrálii.

Jakmile Sandi k expertovi dorazila, naordinoval jí speciální kúru. Muž nechal z Canberry dovést léčivé vakcíny a vzápětí jednu dávku Sandi aplikoval. Australanka za sebou má momentálně už pět injekcí a čekají ji ještě další tři. Pokud by jednu dávku vynechala, musela by celou léčbu začít znovu. Z toho důvodu musela Sandi zrušit i kontrolu u lékaře kvůli rakovině...

 „Musela jsem zrušit magnetickou rezonanci, kterou musím pravidelně podstupovat, jelikož jsem v minulosti měla nádor na mozku. Na rezonanci teď ale nemůžu kvůli této léčbě,“ popisuje okolnosti léčby pro New York Post.

Sandi se do Cairns, kde ji netopýr napadl, nechce nikdy vrátit. Po místní vládě požaduje důkladné řešení situace. Chce, aby netopýry převezla do méně obydlených oblastí země. Lokální Cairns Regional Council se nechal slyšet, že aktuálně hledá vhodné řešení.

diskutujici ( 13. října 2023 17:01 )

"..Muž nechal z Canberry dovést léčivé vakcíny.." Dovést byste měli toho pisálka do knihovny pro učebnici češtiny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání