Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dvě Češky zemřely v Alpách na nelegálních výstupech: Jeden z průvodců přiznal vinu

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Vlaďka Hradská)
Autor: ČTK - 
10. listopadu 2023
14:13

Šestatřicetiletý Daniel U., který je jedním ze dvou obžalovaných za nedbalostní usmrcení dvou žen v Alpách, přiznal u budějovického soudu vinu u jednoho z případů. Ženy zahynuly v minulých letech v rakouských Alpách při horských výstupech, které obžalovaný David U. a Jan L. podle kriminalistů vedli nelegálně. Soud se v pátek případem začal zabývat a mužům hrozí až šestileté vězení.

První tragická událost se stala v červenci 2019. U. pořádal výpravu dvou desítek lidí do Rakouska na zajištěnou cestu, takzvanou ferratu Wildfrauensteig. Nakonec se akce kvůli úrazu neúčastnil a místo sebe poslal jako vůdce skupiny kamaráda Jana L. Daniel U. byl v tu dobu držitelem licence národního horského průvodce. Pro organizaci podobné akce v zahraničí však byla kvalifikace nedostatečná.

Jan L., který s lidmi do Rakouska vycestoval, neměl žádnou licenci. Čtyřiadvacetiletá účastnice výpravy při výstupu uklouzla a zřítila se ze skály z výšky150 metrů a zahynula. „Přiznávám vinu, poslal jsem na výpravu (jako vedoucí) nekvalifikovanou osobu,“ uvedl Daniel U. Víc k události vypovídat nechtěl.

Jeho kolega pak podle obžaloby nereagoval na předpověď počasí a výskyt bouřek. „Ignoroval i připomínky turistů na toto téma,“ řekla státní zástupkyně Libuše Zemanová. Ten před soudem řekl, že celou situaci konzultoval s Danielem U. a počasí se mělo zhoršit kolem 16:00. „A v tu dobu už jsme měli být z ferraty zpátky. Když se na situaci dívám zpětně, tak beru jako chybu, že tam horský průvodce nebyl,“ řekl druhý muž.

V srpnu 2020 pak Daniel U. sám vedl patnáctičlennou výpravu na další rakouskou ferratu Drachenwan. Podle obžaloby to navíc bylo nadlimitní množství účastníků, protože na proškoleného průvodce připadá šest lidí. Při sestupu se šestatřicetiletá žena zřítila z výšky kolem 50 metrů a zemřela. Sám ale situaci neviděl, protože žena byla za ním. Ale je přesvědčený, že zakopla. „Byla to nešťastná náhoda,“ řekl.

Podle obžaloby Daniel U. ale ignoroval, že žena nemá mimo jiné vhodnou obuv a při pohybu na ferratě nevěnoval pozornost jejímu kritickému stavu. „Postupovala jen s pomocí ostatních účastníků a při tom jen výstup (na vrchol) trval čtyři hodiny,“ uvedla Zemanová.

Průvodce před soudem uvedl, že žena byla začátečnice. Trasu podle něj ale zvládala a on se jí po úvodní pasáži ptal, jestli se chce vrátit. „Chtěla pokračovat. Nesouhlasím s tím, že by pak byla na pokraji zhroucení, jak uvádí obžaloba,“ dodal. Událost následně vyšetřovala rakouská policie.

„(Daniel U.) Požadoval po účastnících, aby zamlčeli, že jsou placenými účastníky zájezdu,“ uvedla Zemanová. Sám ale tuto verzi popřel. Uvedl, že nikoho k podobné výpovědi nenabádal.

žanyn ( 10. listopadu 2023 19:04 )

Otázkou je, zda to byla akce placená a pořádaná horským vůdcem či jen volný zájezd k individuálním akcím. Pak tam jakýkoli vůdce neměl co dělat. (Většinou si vůdce bere na akci jen jednoho člověka).
APP. Ferata je zajištěná cesta. A i nalé děti z kroužků vědí, že je třeba mít feratový set k zajištění a vůdce navíc lano k zajištování kritikžch přechodů. A to hlavní - musí znát fyzické zdatnosti členů a ne kvůli penezům brát všechny.

Celebrity-chachacha ( 10. listopadu 2023 16:56 )

Další co se cítili neohrožení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání