Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tragický nález v Alpách: Německý turista se ztratil před 40 lety, horolezci objevili jeho vybavení a pozůstatky!

Ve švýcarských Alpách se našly pozůstatky horolezce pohřešovaného téměř 40 let (27. 7. 2023).
Ve švýcarských Alpách se našly pozůstatky horolezce pohřešovaného téměř 40 let (27. 7. 2023).  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
27. července 2023
18:56

Horolezci ve švýcarských Alpách našli pozůstatky a vybavení německého turisty, který v roce 1986 zmizel při túře po ledovci poblíž Matterhornu. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, podle které k nálezu přispělo tání ledovců.

Policie v kantonu Wallis/Valais ve čtvrtek uvedla, že pozůstatky objevili horolezci, kteří se 12. července vydali na túru podél ledovce Theodul v Zermattu.

„V září 1986 byl německý horolezec, jemuž v té době bylo 38 let, nahlášen jako nezvěstný poté, co se nevrátil z túry. Analýza DNA jej umožnila identifikovat,“ uvedla policie v prohlášení.

Policie neposkytla další informace o totožnosti horolezce ani o okolnostech jeho smrti. Zveřejnila však fotografii osamělé turistické boty s červenými tkaničkami trčícími ze sněhu, která patřila pohřešovanému.

Tající ledovce v důsledku klimatických změn vedly v posledních desetiletích k nálezům těl horolezců, kteří zmizeli.

V roce 2015 byly nalezeny pozůstatky dvou mladých japonských horolezců, kteří se ztratili na Matterhornu během sněhové bouře v roce 1970, a jejich totožnost byla potvrzena díky testům DNA jejich příbuzných. Loni horolezci ve švýcarských Alpách našli pozůstatky a vybavení německého turisty pohřešovaného více než 30 let.

V loňském roce zaznamenaly švýcarské ledovce nejhorší tempo tání od počátku záznamů před více než sto lety, když přišly o šest procent svého zbývajícího objemu - téměř dvojnásobek předchozího rekordu z roku 2003.

Video  Tragické osudy horolezkyň: Nechány napospas vlastnímu osudu a smrtelnému mrazu.  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání