O zpěvačce se vědělo, že trpí bipolární poruchou a neměla to v životě jednoduché, navíc v roce 2021 přišla o milovaného syna. Ovšem, co už není zase tak známé, je to, jakým způsobem Sinéad O'Connorová vyrůstala.

Nejenže byla z pěti dětí, ale navíc se její rodiče rozvedli - otec od nich odešel a matka mu bránila v kontaktu s potomky, ale těm tvrdila, že on o ně zájem nemá. Také se uvádí, že se uchylovala i k fyzickému týrání. 

„Když nás otec opustil, nutila nás přebývat v boudě, kterou postavila na zahradě. Plakaly jsme pro tátu a ona řekla, že jestli jsme ho tak moc milovaly, můžeme bydlet v té boudě. Když se setmělo, klela jsem si na zem venku a dívala se jí do okna, aby nás pustila dovnitř. Neodpověděla a pak v její ložnici zhaslo světlo a všechno pohltila tma. Tehdy jsem oficiálně přišla o zdravý rozum a začala se bát toho, jak veliká je obloha,“ popisovala O'Connorová ve své knize s názvem Rememberings (v překladu by to znamenalo Vzpomínání).

Asi to nebyl jediný traumatický zážitek z té doby, ale zpěvaččina mysl toho leccos zapomněla a zatvrdila se. „Když na to myslím, moje vzpomínky zčernají a já si nepamatuju na nic potom, až do chvíle, kdy jsem chodila po zahradě se soudcem a držela ho za ruku a nechtěla říct všechny ty bolestivé věci, co mohly skončit ještě větší bolestí,“ vylíčila. Následně byla svěřena do péče otce, ale stále se nemohla zbavit vzteku, který se v ní vybudoval v době, kdy myslela, že o ni nemá zájem. I když jeho novou partnerku prý měla ráda, z jejích slov pramení, že ji nerespektovala a neposlouchala nic, co jí řekla. 

„Nejsem milá osoba, jsem průšvihář. Vytáčím otce doběla. Ten chudák mě hodí do školy a já odejdu druhou bránou pryč,“ byla k sobě Sinead vždy upřímná. Nejenže prý chodila za školu, ale také začala krást v obchodech. „Vyhodili mě asi ze tří škol za devět měsíců. A pořád mě chytají při tom, jak kradu. Co není přibité hřebíkem, to ukradnu. Ani nevím proč...“

Pasťák, nebo blázinec?

Ve věku 15 let Sinéad O'Connorovou poslali za její prohřesky do ústavu, kde se o ni staraly jeptišky. Zvláštní prostředí se zahradou a velkým kostelem mělo v názvu Magdalénu, zřejmě v souvislosti s biblickou Máří Magdalénou, která žila hříšným životem nevěstky, než se přidala k Ježíšovi. 

Zpěvačka popsala, že tam s ní byla spousta dalších děvčat, které prý jejich rodiny nechtěly. Některé byly nemocné, jiné problémové, jedna dívka mladší 18 let dokonce v tomto »asylum«, tedy ústavu (slovo bývá často používáno také jako ústav pro choromyslné), porodila miminko. To jí ale později vzali a zřejmě ho dali k adopci, aniž by jí řekli, kde dítě je...

O tomto místě zpěvačka nemluvila vyloženě špatně, ale bylo jasné, že domov to zkrátka není. Několikrát odtamtud utekla, ale zároveň se tam i vracela. Také v té době byl u ní objeven hudební talent, a možná právě to ji nakonec zachránilo. Nastoupila na internátní školu a začala domů k otci jezdit na víkendy a prázdniny.

Roztržená fotka papeže

Vztah k jeptiškám a katolické církvi obecně ale přece jen měla tím vším poznamenaný. Nejvíce to asi bylo vidět v roce 1992, kdy v živém vysílání pořadu Saturday Night Live roztrhala fotku papeže Jana Pavla II. v reakci na tehdejší kauzu zneužívání dětí církevními představiteli. „Bojujte s pravým nepřítelem,“ vyzývala tehdy zpěvačka a v očích veřejnosti se hned proměnila v podstatě v démona či hříšnici. 

Ve skutečnosti, jak později přiznala, měl ale její čin daleko osobnější důvody. Fotka, kterou roztrhala, totiž patřila její matce. „Vždycky jsem měla v plánu zničit matčinu fotku papeže. Reprezentovala lži, lháře a zneužívání,“ objasnila. 

Celá kauza měla samozřejmě dopad na její veřejný obraz a kariéru, ovšem ona sama to prý viděla trochu jinak. Jak ji to tedy ovlivnilo? „Za**aně krásně. Nebylo pochyb, kdo je tady svině. Nikdo už si tuhle ženu nemohl splést s pop star. Lidé říkají: ‚Po**ala sis svoji kariéru‘, ale oni mluví o kariéře, co si pro mě sami připravili. Překazila jsem to, že si lidi z nahrávacího studia nekoupili ten dům v Antigua, co chtěli. Překazila jsem jejich kariéru, ne svoji. Já chtěla vydělávat si na sebe živým hraním a byla jsem k živým vystoupením zrozená,“ sdílela nyní jedna spisovatelka pohled zesnulé zpěvačky na nejkontroverznější moment své doby. Jedná se prý o část odpovědi z rozhovoru pro Guardian.

 

Video
Video se připravuje ...

Šokující video Sinead O'Connor: Vzlyká o svých psychických nemocích Facebook

Fotogalerie
29 fotografií